FOTO Andrei Pleşu, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest. „Atunci când aveam vreo 20 de ani m-am îndrăgostit de o timişoreancă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Pleşu primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al UVT FOTO Universitatea de Vest din Timisoara

Filosoful, scriitorul şi criticul de artă Andrei Pleşu a devenit, în mod oficial, membru al comunităţii academice a Universităţii de Vest din Timişoara, primind titlul de Doctor Honoris Causa Litterarum Humanarum.

Ceremonia a avut loc joi dimineaţa în Aula Magna „Ioan Curea” a Universităţii de Vest. Numeroşi studenţi şi timişoreni interesaţi au umplut sala.

„Sunt mişcat evident să fiu onorat cu un asemenea titlu la Timişoara, deşi nu vă ascund, şi nu e o cochetărie, nu e uşor sa-ţi auzi numele atât de des şi să capeţi impresia că ai de raportat o mulţime de isprăvi. Nu vreau să intru în detalii de psihologie abisală proprie, dar în orice caz, fapt e că un titlu ca acesta conferit la Timişoara mă emoţionează în mod deosebit fiindcă că am o admiraţie specială pentru Timişoara şi o sumedenie de prieteni şi o foarte specială amintire personală, pentru că atunci când aveam vreo 20 de ani m-am îndrăgostit de o timişoreancă (...), dar n-am putut rămâne împreună pentru că ea mi-a spus... dacă vrei să rămânem împreună, vino la Timişoara, că eu la Bucureşti nu pot să trăiesc. Încet, încet, am înţeles ce voia sa spună. Nu mai vorbesc de ce a însemnat Timişoara în schimbarea radicală care ne-a fost dăruită în 1989”, a spus Andrei Pleşu în discursul său.

În ultimii ani, Universitatea de Vest din Timişoara a învestit numeroase personalităţi cu titlul de Doctor Honoris Causa, precum Florin Piersic, Maia Morgenstern, Constantin Chiriac şi Marcel Iureş.

„Universitatea de Vest din Timişoara este mereu preocupată să-şi apropie valorile incontestabile ale diverselor domenii de excelenţă, să ofere studenţilor modele demne de urmat. Andrei Pleşu este o personalitate remarcabilă a culturii române din ultimele decenii, un scriitor, filosof şi estetician de excepţie. Este o mare responsabilitate şi suntem onoraţi să vă avem, începând din acest moment, alături, în calitate de coleg”, a transmis rectorul Marilen Pirtea, rectorul UVT.