Târgu-Mureş: Combinatul Chimic „Azomureş” amendat pentru poluarea cu amoniac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea a primit o amendă de 50.000 de lei pentru depăşirile concentraţiei legale de amoniac din aer. Analizorul automat al calităţii aerului a înregistrat în ultimele două săptămâni 20 de depăşiri ale concentraţiei admise de amoniac în aer.

Combinatul Chimic „Azomureş” a fost amendat astăzi de către comisarii Gărzii de Mediu Mureş cu suma de 50.000 de lei pentru nerespectarea dispoziţiilor prevăzute în autorizaţia de mediu. Practic, societatea a fost amendată pentru că în ultimerle două săptămâni concentraţia legală de amoniac din aerul pe care mureşenii îl respiră a fost depăşită de 20 de ori.

Şase zile de poluare

Analizorul automat care măsoară calitatea aerului în apropierea Combinatului Chimic „Azomureş” a înregistrat depăşiri ale concentraţiei de amoniac în aer timp de şase zile. „Controlul efectuat de noi la societate s-a finalizat, am întocmit procesul verbal şi am aplicat soicetăţii o amendă de 50.000 de lei pentru depăşiri ale concentraţiei admise de amoniac în atmosferă. În perioaoada 22-28 martie s-au înregistrat 20 de depăşiri ale limitei admise de amoniac din aer. De asemenea, în data de 22 şi 23 martie s-au înregistrat depăşiri ale mediei zilnice de amoniac în aer”, a precizat Laurenţiu Cincea comisarul şef al Gărzii de Mediu Mureş.

Cel mai mare grad de poluare a fost înregistrat în 24 martie, când valoarea concentraţiei de amoniac a ajuns la 0,806 mg/metru cub faţă de 0,300 mg/metru cub, cât e limita legală admisă. Potrivit  reprezentanţilor Gărzii de Mediu, societatea are posibilitatea de a contesta amenda primită. „Conform legii Combinatul Chimic „Azomureş” are dreptul de a achita în teremen de 48 de ore jumătate din valoarea amenzii, dar şi de a o contesta în Intanţă. Ne putem aştepta la acest lucru din partea conducerii societăţii”, a mai spus Cincea. 

Alte amenzi, alte contestaţii

Combinatul Chimic „Azomureş” nu este la prima abatere de acest gen. În lunile ianuarie şi februarie 2011 Garda de Mediu a accordat societăţii două amenzi în valoare de 50.000 de lei fiecare, pe care societatea le-a achitat în proporţie de 50% în primele 48 de ore de la aplicare. Una dintre ele a fost contestată în Instanţă, procesul fiind pe rol la Judecătoria Târgu-Mureş.

Amenda de astăzi este cea de-a şasea pe care societatea o primeşte în ultimii trei ani pentru depăşirile concetranţiei de amoniac din aer.

Pentru ultimele noutăţi din Mureş, click pe poza de mai jos:  

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Orașul unde au fost descoperite peste 80 de specii de păsări. Multe sunt răpitoare și au cuiburile în fisurile blocurilor
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
BEJ Prahova admite candidatura „baronului Lamborghini” Iulian Dumitrescu, cercetat penal, pentru un nou mandat la șefia CJ
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
Sâmbătă, Pelerinaj de Florii în Bucureşti. Traseul şi programul procesiunii
Gripa aviară la vaci se răspândește rapid în Statele Unite ale Americii. Care este pericolul pentru Europa
Revenirea lui Halep, un fiasco. Roma i-a spus pas, Roland Garros se dezice de jucătoarele dopate
Katie Price „a fentat” audierea în procesul de faliment de la Înalta Curte pentru a pleca în Cipru cu iubitul ei. Ce scuză a găsit
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"