Meşterii au început să lucreze la confecţionarea mărţişoarelor. O fostă directoare face mărţişoare din porţelan şi flori uscate
0Cu toate că afară este un piesaj de iarnă, totul fiind acoperit de zăpadă, meşterii lucrează de zor la confecţionarea mărţişoarelor pentru prima zi a primăverii.
Mariana Medrega a fost director al unui post de radio din Târgu Jiu şi a deţinut chiar o publicaţie, iar acum este la pensie. Ea se ocupă de peste trei decenii de realizarea mărţişoarelor. Este pasionată de această îndeletnicire pe care a desfăşurat-o chiar şi când se afla în activitate.
A început să lucreze la mărţişoare chiar dinainte de sărbătorile de iarnă. Pe 1 martie se va afla, ca de obicei, în centrul municipiului Târgu Jiu.
„Cred că am realizat până acum cam 700-800 de bucăţi, pentru că se lucrează destul de migălos şi, în plus, nu le fac la normă, ci le fac cu sufletul. Dacă nu îmi plac, nu le fac. Îmi place să le vând în stradă, să văd cum le admiră cumpărătorii, pentru că aş fi putut să le vând şi în alt mod“,
ne povesteşte Mariana Medrega.
Mărţişoare realizate manual
Mărţişoarele pe care le realizează sunt făcute manual. Masa din bucătărie a fost transformată în atelier de lucru. Materialele le procură din comerţ, dar şi din grădină sau de pe câmp. O simplă buruiană poate să fie folosită mai târziu ca material decorativ pentru mărţişoare: „Cred că sunt printre puţinii comercianţi de mărţişoare care le şi confecţionează. Cei mai mulţi le cumpără din altă parte. Materialele încep să le strâng chiar din primăvară pentru primăvara următoare. Orice poate să fie materiale pentru marţişoare: de la o buruiană care este mai frumoasă în grădină, flori de câmp, scoici, ghindă, până resturi de materiale, cum ar fi catifea. Sunt nişte floricele albastre care se transformă, apoi, în mărăcini, dar sunt cele mai frumoase flori presate. Mai folosesc floarea de soc sau de viorele. Mărţişoarele la care lucrez acum sunt mai deosebit. Se realizează dintr-o pastă de porţelan, la care se adaugă aracet, parafină lichidă. Durează cam două-trei ore prepararea pastei, care poate fi colorată, apoi, cu tempera. Modelajul se face cu mâna, iar decupajul cu un dop de pet. Trebuie să-ţi placă ceea ce faci“, precizează Mariana Medrega.
Ambalajul are un rol foarte important, fiind singurul material pe care nu îl produce. „Indiferent de cum este produsul interior, contează foarte mult ambalajul. Am ani de experienţă şi am constatat că ambalajul are un rol foarte important. Ambalajele şi şnurul le achiziţionăm“, ne explică meştera.
Primele mărţişoare
Mariana Medrega ne povesteşte cum a început să realizeze primele mărţişoare. Pentru a „Primele mărţişoare pe care le-am făcut au fost în anul 1986 şi totul a pornit de la o găoace de nucă cu doi poişori făcuţi din vată cu 2-3 pene puse în acea găoace. Mi-au plăcut ca bibelouri şi de acolo mi-a venit ideea să confecţionez mărţişoare. Stăteam la bloc, nu aveam pene şi atunci am desfăcut un burduf de perină. Mulţi ani am realizat mărţişoare cu flori din pene.