Cel mai mare festival al peştelui din România, PESCIA, debutează la Târgu Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul îşi propune creşterea consumului de peşte în România

Cel mai mare festival al peştelui din România, PESCIA, va debuta, mâine, la Târgu Jiu. Proiect este co-finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 – 2013 “Are balta peşte”.

Prima ediţie din acest an a Festivalului Naţional al Peştelui va avea loc la Târgu Jiu, în perioada 16 – 18 mai şi se va desfăşura pe Insuliţă.

Evenimentul va reuni producătorii, importatori şi distribuitori locali de peşte, preparate din peşte şi accesorii pentru prepararea şi gătitul peştelui, reprezentanţi ai fermelor piscicole şi ai balţilor din localitate şi din judeţul Gorj şi operatori ai industriei. 

Intrarea la oricare dintre ediţiile PESCIA 2014 va fi liberă. Expoziţiile din cadrul festivalului vor fi deschise vineri si sambata între orele 10:00 – 18:00, iar  duminica intre orele 10:00 – 16:00.

Pe lângă consumul de preparate şi mâncăruri de peşte, vizitatorii festivalului vor putea participa la numeroase demonstraţii realizate de bucătari: de evaluare a prospeţimii peştelui, de tranşare a acestuia, demonstraţii de condimentare şi gătit. Cei interesaţi de beneficiile consumului de peşte vor putea participa la conferinţe susţinute, în fiecare oraş al evenimentului, de către medici specialişti în nutriţie, diabet şi endocrinologie. 

Obiectivul principal este creşterea consumului de peşte în România 

PESCIA se doreşte a fi cel mai complex festival dedicat peştelui din România, locul în care amatorii consumului de peşte si pescarii amatori isi vor da intalnire cu o mare varietate de produse din peşte şi fructe de mare, operatori din sectorul creşterii şi comercializării peştelui, din domeniul pescuitului recreativ si al turismului piscicol.

PESCIA se doreşte a fi cel mai complex festival dedicat peştelui din România, locul în care amatorii consumului de peşte si pescarii amatori isi vor da intalnire cu o mare varietate de produse din peşte şi fructe de mare, operatori din sectorul creşterii şi comercializării peştelui, din domeniul pescuitului recreativ si al turismului piscicol.

Pescia va avea trei componente. Expoziţia cu vânzare de peste autohton şi de import şi produse obţinute din acesta, precum şi de accesorii necesare preparării peştelui. În cadrul expoziţie vor fi prezenţi: producători şi procesatori de peşte şi produse din peşte, magazine de desfacere, restaurante şi firme de catering care vor oferi game largi de mâncăruri preparate pe bază de peşte. Expoziţia dedicată pasionaţilor de pescuit şi operatorilor care activează în industria piscicolă şi în cele conexe acesteia. Demonstraţii, degustări şi conferinţe susţinute în faţa publicului de către bucătari profesionişti şi respectiv nutriţionişti care vor da informaţii celor interesaţi despre beneficiile peştelui asupra sănătăţii noastre, despre cantităţile şi speciile pe care trebuie să le consume, regulat, copiii şi adulţii.

PESCIA are drept obiectiv principal creşterea consumului de peşte în România şi conştientizarea de către publicul larg a beneficiilor pe care le are acest consum, precum şi popularizarea unor specii mai puţin cunoscute în România şi a preparării lor. Acest obiect al evenimentului se pliază şi pe fondul datelor difuzate în 2013 opiniei publice de către Asociaţia Piscicultorilor din România. Potrivit acestor date, ţara noastră se afla printre ultimele din Europa, în ceea ce priveşte consumul de peşte, un român mâncând anual, în medie, mai puţin de 5 kilograme, în timp ce consumul mediu în Uniunea Europeană este de 20 de kilograme anual.

După Târgu Jiu, festivalul se va mai desfăşura în judeţele: Cluj-Napoca (20-22 iunie), Constanţa (15-17 august), Bucureşti (3-5 octombrie) şi Iaşi (24-26 octombrie). 

Mai multe pentru tine:
Top 15 coșuri cadou de sărbători în 2025-2026: cele mai bune recomandări, reduceri și idei premium de neratat
Loviți de cancer, Meme și Teodora Stoica au găsit o metodă prin care celule canceroase sunt mâncate
Seturi cadou pentru femei care transformă sărbătorile în experiențe de răsfăț și lux – oferte eMAG de neratat, pentru orice buget
Cadoul ideal pentru bărbați: cele mai bune ceasuri de Crăciun la prețuri Chillmas Deals cu reduceri de până la 92%
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Top 15 băuturi pentru Sărbători 2025–2026: vinuri medaliate cu aur, ediții rare de colecție și reduceri uriașe de până la 8.500 lei
Cerceii candelabru cu care a apărut Prințesa Catherine sunt spectaculoși. Ce poveste emoționantă se ascunde în spatele lor
Angela Similea, prea „îmbătrânită”, la 79 de ani? Stilistul Florin Burescu le dă peste nas cârcotașilor: „O adevărată doamnă, fără operații estetice”. Dieta artistei „Epocii de Aur”
Theo Rose, invitată de soacră la un restaurant cu stele Michelin din Paris. Combinația alimentară modestă care a impresionat-o: „Ca la mama lui”
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL