Cel mai mare festival al peştelui din România, PESCIA, debutează la Târgu Jiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul îşi propune creşterea consumului de peşte în România
Festivalul îşi propune creşterea consumului de peşte în România

Cel mai mare festival al peştelui din România, PESCIA, va debuta, mâine, la Târgu Jiu. Proiect este co-finanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 – 2013 “Are balta peşte”.

Prima ediţie din acest an a Festivalului Naţional al Peştelui va avea loc la Târgu Jiu, în perioada 16 – 18 mai şi se va desfăşura pe Insuliţă.

Evenimentul va reuni producătorii, importatori şi distribuitori locali de peşte, preparate din peşte şi accesorii pentru prepararea şi gătitul peştelui, reprezentanţi ai fermelor piscicole şi ai balţilor din localitate şi din judeţul Gorj şi operatori ai industriei. 

Intrarea la oricare dintre ediţiile PESCIA 2014 va fi liberă. Expoziţiile din cadrul festivalului vor fi deschise vineri si sambata între orele 10:00 – 18:00, iar  duminica intre orele 10:00 – 16:00.

Pe lângă consumul de preparate şi mâncăruri de peşte, vizitatorii festivalului vor putea participa la numeroase demonstraţii realizate de bucătari: de evaluare a prospeţimii peştelui, de tranşare a acestuia, demonstraţii de condimentare şi gătit. Cei interesaţi de beneficiile consumului de peşte vor putea participa la conferinţe susţinute, în fiecare oraş al evenimentului, de către medici specialişti în nutriţie, diabet şi endocrinologie. 

Obiectivul principal este creşterea consumului de peşte în România 

PESCIA se doreşte a fi cel mai complex festival dedicat peştelui din România, locul în care amatorii consumului de peşte si pescarii amatori isi vor da intalnire cu o mare varietate de produse din peşte şi fructe de mare, operatori din sectorul creşterii şi comercializării peştelui, din domeniul pescuitului recreativ si al turismului piscicol.

PESCIA se doreşte a fi cel mai complex festival dedicat peştelui din România, locul în care amatorii consumului de peşte si pescarii amatori isi vor da intalnire cu o mare varietate de produse din peşte şi fructe de mare, operatori din sectorul creşterii şi comercializării peştelui, din domeniul pescuitului recreativ si al turismului piscicol.

Pescia va avea trei componente. Expoziţia cu vânzare de peste autohton şi de import şi produse obţinute din acesta, precum şi de accesorii necesare preparării peştelui. În cadrul expoziţie vor fi prezenţi: producători şi procesatori de peşte şi produse din peşte, magazine de desfacere, restaurante şi firme de catering care vor oferi game largi de mâncăruri preparate pe bază de peşte. Expoziţia dedicată pasionaţilor de pescuit şi operatorilor care activează în industria piscicolă şi în cele conexe acesteia. Demonstraţii, degustări şi conferinţe susţinute în faţa publicului de către bucătari profesionişti şi respectiv nutriţionişti care vor da informaţii celor interesaţi despre beneficiile peştelui asupra sănătăţii noastre, despre cantităţile şi speciile pe care trebuie să le consume, regulat, copiii şi adulţii.

PESCIA are drept obiectiv principal creşterea consumului de peşte în România şi conştientizarea de către publicul larg a beneficiilor pe care le are acest consum, precum şi popularizarea unor specii mai puţin cunoscute în România şi a preparării lor. Acest obiect al evenimentului se pliază şi pe fondul datelor difuzate în 2013 opiniei publice de către Asociaţia Piscicultorilor din România. Potrivit acestor date, ţara noastră se afla printre ultimele din Europa, în ceea ce priveşte consumul de peşte, un român mâncând anual, în medie, mai puţin de 5 kilograme, în timp ce consumul mediu în Uniunea Europeană este de 20 de kilograme anual.

După Târgu Jiu, festivalul se va mai desfăşura în judeţele: Cluj-Napoca (20-22 iunie), Constanţa (15-17 august), Bucureşti (3-5 octombrie) şi Iaşi (24-26 octombrie). 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite