VIDEO Preşedinţii Iohannis şi Timofti, aplaudaţi la sosirea la Suceava. Publicul a strigat „Unire!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis la sosirea la Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava. FOTO: Dinu ZARĂ

Preşedinţii României şi Republicii Moldova, Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti, se află, marţi, la Suceava, Timofti urmând să primească titlul de Doctor Honoris Causa al universităţii din localitate. La sosire, cei doi preşedinţi au fost aşteptaţi de două sute de persoane care i-au aplaudat. Din public s-a strigat „unire”.

Preşedinţii Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti au ajuns la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava la ora 12.00. Sosirea celor doi şefi de stat a fost aşteptată de aproximativ două sute de persoane aflate în parcul de lângă universitate.

La sosire, Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti au fost aplaudaţi de suceveni. Preşedinţii au mulţumit şi salutat publicul. Mai multe persoane din public au scandat „Unire”.

După o discuţie a celor doi preşedinţi, programul include acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava preşedintelui Nicolae Timofti, după care cei doi şefi de stat vor susţine o conferinţă de presă comună, începând cu ora 14.00.

UPDATE: Klaus Iohannis: "Cred cu tărie că Republica Moldova îşi poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană"

La ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa preşedintelui moldovean, din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul pentru aspiraţiile europene ale românilor de peste Prut. Iohannis a mai spus că crede cu tărie că destinul Republici Moldova poate fi împlinit doar prin integrarea în Uniunea Europeană.

"Folosesc acest prilej pentru a reafirma sprijinul pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. România va fi mereu de partea dumneavoastră, domnule preşedinte. Cred cu tărie că Republica Moldova îşi poate împlini destinul doar în Uniunea Europeană. Vom fi alături de cetăţenii Republicii Moldova oricât de mult efort va trebui să depunem şi oricât va dura. Sunt, totodată, convins că oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci şi în comuniune", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a arătat că Republica Moldova trebuie să facă eforturi susţinute în ceea ce priveşte sistemul judiciar şi combaterea corupţiei.

"Combaterea corupţiei, stabilitatea economică şi întărirea instituţiilor reprezintă singura cale de succes. O spun din nou: Moldova are o mare şansă pe care noi n-am avut-o la momentul aderării. Această şansă se numeşte România, membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, astăzi cel mai redutabil susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare. Profit de această ocazie pentru a saluta rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova. Faptul că partidele proeuropene au reuşit să câştige oraşe importante, inclusiv Capitala, demonstrează dorinţa cetăţenilor de a îmbrăţişa şi de a-şi însuşi valorile europene şi hotărârea pentru susţinerea parcursului european. Sperăm cu toţii că această opţiune manifestată la alegerile locale se va concretiza foarte curând în constituirea unui guvern de coaliţie, cu o clară orientare proeuropeană, decis să continue reformele începute în Republica Moldova", a mai afirmat şeful statului român.

Iohannis a precizat că decizia de a oferi titlul de Doctor Honoris Causa preşedintelui Nicolae Timofti este legată de "determinarea şi curajul" cu care acesta s-a implicat pentru împlinirea destinului european al ţării sale.

"Sistemul judecătoresc actual al Republicii Moldova poartă amprenta distinsului lider, prin promovarea reformei de drept. Priceperea şi corectitudinea de care a dat mereu dovadă, puterea exemplului personal şi simţul datoriei au jucat un rol esenţial în afirmarea sa pe scena publică, iar încrederea pe care a reuşit să o câştige din partea propriilor cetăţeni este confirmarea virtuozităţii sale. Determinarea şi curajul domnului Timofti de a conduce ţara pe calea integrării europene reprezintă cu certitudine un model pentru alte state din regiune. Domnia sa s-a implicat cu toată forţa pentru fructificarea din plin a statutului de membru al Parteneriatului Estic şi pentru împlinirea destinului european al ţării sale", a mai spus Iohannis.

Statul român va continua să investească în formarea studenţilor moldoveni care vin la studii în România

"Vreau să vă asigur că România va continua să investească în pregătirea tinerilor din Republica Moldova, având credinţa că, astfel, contribuie implicit la dezvoltarea şi integrarea în familia europeană de valori a ţării dumneavoastră, domnule Preşedinte. România alocă deja anual 5.000 de burse de studiu pentru studenţii din Republica Moldova şi peste jumătate din copiii preşcolari din această ţară beneficiază de programul finanţat de România pentru renovarea şi dotarea grădiniţelor. Universităţile din ţările noastre cooperează în cadrul unor numeroase programe bilaterale, dar şi europene, prin schimb de studenţi şi profesori", a mai declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti s-a arătat mulţumit de cooperarea dintre cele două state, arătând că România are o contribunţie serioasă în ceea ce priveşte parcursul european al statului de peste Prut.

„Astăzi am putut să ne apropiem mai mult de punctele care nu ne erau cunoscute nouă şi am purtat o discuţie extrem de utilă şi plină de conţinut cu domnul preşedinte Iohannis pe teme importante pentru cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului şi pentru relaţia noastră strategică, frăţească şi specială. Dialogul nostru politic este în continuare consistent şi constructiv. Avem împreună cu domnul preşedinte o înţelegere deplină asupra situaţiei regionale care mă preocupă în mod special din motivul evident că evenimentele din ultimii doi ani influenţează dezvoltarea Republicii Moldova şi parcursul său european. Este important, din punctul meu de vedere, să ne coordonăm viziunile asupra relaţiilor concrete şi realităţilor în care trăim şi momentului istoric pe care îl avem. Am avut, aşadar, un schimb de opinii cu privire la problemele de securitate din regiune şi diferendul transnistrean'', a spus Nicolae Timofti.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său moldovean au vizitat împreună Cetatea de Scaun a Sucevei, vizită ce va avea loc după ora 16.15.

Senatul Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava a decis, în 2013, să acorde titlul de Doctor Honoris Causa preşedintelui Republicii Moldova, la propunerea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică din cadrul universităţii sucevene.

Transmisiune LIVE de la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honori Causa preşedintelui Nicolae Timofti: