Istoria celor 400 de case boiereşti demolate de comunişti în centrul Sucevei: „Proprietarii care s-au opus au ajuns la Miliţie, de unde au plecat cu vânătăi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au rămas doar câteva mărturii ale arhitecturii din perioada interbelică în municipiul Suceava. Majoritatea caselor boiereşti au fost rase înainte de Revoluţie, pentru a face loc blocurilor pentru muncitorime. Cei care se opuneau, erau convinşi la Miliţie.

Startul demolărilor din Centrul Vechi al Sucevei s-a dat în anul 1975. Cu cinci ani înainte, arhitecţii de la Centrul de Proiectări începuseră planurile de sistematizare a oraşului. Demolările nu au început de la periferie, cum s-a întâmplat în alte oraşe, ci din zona centrală, care, la vremea respectivă, era plină de case frumoase, adevărate bijuterii arhitecturale construite în perioada interbelică.

Vorbim despre locuinţele din zona autogării, de pe străzile Meseriaşilor, Karl Max şi Cetăţii. „Suceava nu a avut unde să construiască la periferii. S-a preferat a se construit în centru, într-o zonă cu vad comercial diverselor magazine. În perioada 1969 -1976, Centrul de Proiectări a făcut planul de sistematizare al oraşului, la ordinul partidului. După 1975 a început demolarea centrului vechi”, ne-a spus arhitectul Viorel Blănaru.

Sigur că nu toţi cetăţenii priveau cu ochi buni planurile „de modernizare” a oraşului. Existau familii care se opuneau exproprierilor, oameni care nu voiau să-şi părăsească locuinţele, mai ales că statul îi despăgubea cu suma maximă de 40.000 de lei. „Atunci, o Dacie costa 70-75.000 de lei. Deci, primeau cam jumătate de Dacie. Să începi cu 40.000 să faci o casă era imposibil. Părinţii mei au locuit în zona Cetăţii, iar casa a fost afectată de alunecări de teren. La vremea respectivă părinţii mei căutau soluţii ca să construim o altă casă. Tata socotea pe hârtie că-i trebui între 95.000 şi 110.000 de lei”, a spus Blănaru.

Arhitectul Viorel Blănaru. FOTO: Adevărul

Când ştiau că vor fi demolaţi, sucevenii începeau să se împrumute ca să-şi construiască o altă casă. Ghinionul a făcut ca unor familii să le fie demolate gospodăriile de două ori, pentru că şi-au construit a doua locuinţă într-o zona care urma să fie modernizată. „Dacă se opuneau exproprierilor, erau chemaţi la Miliţie, de unde plecau cu vânătăi, pentru că, chipurile, alunecau pe trepte”, a declarat arhitectul, care pe vremea comuniştilor şi-a desfăşurat activitatea la Centrul de Proiectări.

În locul celor 400 de case demolate au fost construite peste 33.000 de apartamente. Printre primele blocuri construite în Suceava sunt cele cu un singur etaj de pe străzile Anastasie Crimca şi Ştefan cel Mare. „Sunt blocuri P+1. Acestea au fost văzute de Gheorghe Gheorghiu Dej care a întrebat ce este cu ele. Era nemulţumit. Le-a cerut autorităţilor să construiască blocuri serioase, ca la Bucureşti. Aşa au apărut blocurile cu patru etaje. Primele blocuri din oraş au fost construite şi cu ajutorul muncitorilor”, a mai spus sursa citată.

Este drept că Suceava nu mai are Centru Vechi, dar unele case construite în perioada interbelică au fost salvate. Este vorba despre construcţiile de pe strada Dragoş Vodă, stradă pe care, întâmplător, locuia şi fostul director al Centrului de Proiectări în perioada comunistă, Eusebie Latiş. „Strada a fost declarată rezervaţia arhitecturală şi a fost înscrisă în lista monumentelor”, ne-a mai spus Blănaru. Acum, în centrul Sucevei poţi vedea o esplanadă, blocuri şi multe magazine, bănci sau unităţi de alimentaţie publică. De vechile imagini nu-şi mai amintesc decât istoricii atunci când răsfoiesc albumele vremii.

Mai multe pentru tine:
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Katie Price „a fentat” audierea în procesul de faliment de la Înalta Curte pentru a pleca în Cipru cu iubitul ei. Ce scuză a găsit
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Descalificare la Survivor All Stars România. Cine este concurentul care va părăsi competiția din Republica Dominicană
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur
Prima mașină cu conducere autonomă care „îți permite să-ți iei ochii de la drum”, scoasă la vânzare în SUA. Și nu e Tesla VIDEO
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Revenirea lui Halep, un fiasco. Roma i-a spus pas, Roland Garros se dezice de jucătoarele dopate