Cum se prepară balmoşul Răzeşului din Bucovina: „Flacăra cuprinde tot ceaunul şi arde cumva controlat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liviu Bazarcă, zis Răzeşul, este unul dintre cei mai cunoscuţi preparatori de balmoş din Ţara Dornelor. Acesta are o reţetă aparte de balmoş la buturugă. Ne-a explicat exact cum se prepară un balmoş de calitate şi care este secretul acestui produs.

Balmoşul este o specialitate bucovineană care are la bază produsele lactate. Cel mai autentic balmoş este făcut de către ciobanii de la stână, însă acest produs poate fi preparat şi în propria bucătărie. La stână, de obicei, balmoşul se prepară în ceaun, care este pus pe pirostrii.

Principalul ingredient este jintuitul – zerul gras stors din caş după frământare, care se pune la fiert până iese la suprafaţă grăsimea. În acel moment se adaugă făina de porumb exact ca la mămăligă, după care caşul de oaie şi urda. Tot amestecul se fierbe până se desprinde de pe marginea ceaunului.

Balmoşul se poate prepara şi acasă, unde gospodinele folosesc smântână în loc de jintuit şi telemea în loc de urmă. Fiind un produs mai gras, este recomandat a se servi cu un iaurt rece.

Pentru a afla secretul unui balmoş de calitate, am luat legătura cu Liviu Bazarcă zis „Răzeşul”, unul dintre cei mai cunoscuţi preparatori de balmoş din Ţara Dornelor, din zona de munte a judeţului Suceava. Acesta are propria reţetă de balmoş, pe care îl prepara la buturugă şi nu la pirostrii cum se obişnuieşte la stână.

„După cum ştiţi sau aflaţi acum, la un balmoş trebuie să pui mult suflet. Balmoşul la buturugă îl facem din jintuit, un jintuit mai gras, cu sare, făină de mălai, făină de sac, făină de la moară, caş, urdă şi cam o oră trebuie să învârtim. Când nu se mai prinde de culişer şi de ceaun înseamnă că este aproape gata. Când începe să fiarbă, se îngroaşă, însă balmoşul nu trebuie să fie foarte gros”, a declarat Liviu Bazarcă zis Răzeşul, unul dintre cei mai cunoscuţi preparatori de balmoş din Ţara Dornelor.

                                               Balmoş la buturugă. FOTO Dănuţ Zuzeac

Acesta a moştenit reţeta de la bunicii săi. Liviu Bazarcă poate fi adesea văzut la tot felul de evenimente şi târguri în care se promovează turismul din zona Dornelor a judeţului Suceava, unde povesteşte secretele unui balmoş de calitate.

                                             Balmoş la buturugă. FOTO Dănuţ Zuzeac

„Reţeta o ştiu de la bunicii mei, fiind o reţetă a casei. Secretul unui balmoş de calitate este învârtitul. Trebuie să învârtim culişerul încontinuu să nu se prindă, să nu se afume. Eu fac de foarte mult timp balmoş la buturugă. Iese mult mai bun decât pe pirostrii sau la aragaz, cum fac unii, dar ăla nu este balmoş. La buturugă, balmoşul nu se afumă, deoarece flacăra cuprinde tot ceaunul şi arde cumva controlat. Toţi turiştii care ajung în zona de munte a Sucevei, în Ţara Dornelor, doresc să încerce un balmolş”, a mai spus Liviu Bazarcă.

Alte ştiri pe această temă:

Recordurile inutile cu care românii au uimit lumea: cum am devenit campioni mondiali la cârnaţi afumaţi şi balmoş

Delicioasele mâncăruri tradiţionale din Ţara Moţilor. Când au apărut în bucătăria locală păsatul, chisăliţa şi balmoşul

Moţii şi minerii din Apuseni, în Cartea Recordurilor: cel mai mare balmoş din lume şi cei mai mulţi oameni care caută aur cu şaitrocul

Mai multe pentru tine:
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Gestul superb făcut de Regele Charles pentru Kate Middleton, nora lui preferată! A fost un moment emoționant
Ce s-a descoperit după autopsia medicului Ștefaniei Szabo. Nu a murit din cauza unui infarct sau AVC
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Ilie Bolojan și Ioana Fâșie, căsătorie în secret. Cine este femeia care aduce fericire în viața premierului. Ce studii are și cu se ocupă?