Cum se prepară balmoşul Răzeşului din Bucovina: „Flacăra cuprinde tot ceaunul şi arde cumva controlat“
0Liviu Bazarcă, zis Răzeşul, este unul dintre cei mai cunoscuţi preparatori de balmoş din Ţara Dornelor. Acesta are o reţetă aparte de balmoş la buturugă. Ne-a explicat exact cum se prepară un balmoş de calitate şi care este secretul acestui produs.
Balmoşul este o specialitate bucovineană care are la bază produsele lactate. Cel mai autentic balmoş este făcut de către ciobanii de la stână, însă acest produs poate fi preparat şi în propria bucătărie. La stână, de obicei, balmoşul se prepară în ceaun, care este pus pe pirostrii.
Principalul ingredient este jintuitul – zerul gras stors din caş după frământare, care se pune la fiert până iese la suprafaţă grăsimea. În acel moment se adaugă făina de porumb exact ca la mămăligă, după care caşul de oaie şi urda. Tot amestecul se fierbe până se desprinde de pe marginea ceaunului.
Balmoşul se poate prepara şi acasă, unde gospodinele folosesc smântână în loc de jintuit şi telemea în loc de urmă. Fiind un produs mai gras, este recomandat a se servi cu un iaurt rece.
Pentru a afla secretul unui balmoş de calitate, am luat legătura cu Liviu Bazarcă zis „Răzeşul”, unul dintre cei mai cunoscuţi preparatori de balmoş din Ţara Dornelor, din zona de munte a judeţului Suceava. Acesta are propria reţetă de balmoş, pe care îl prepara la buturugă şi nu la pirostrii cum se obişnuieşte la stână.
„După cum ştiţi sau aflaţi acum, la un balmoş trebuie să pui mult suflet. Balmoşul la buturugă îl facem din jintuit, un jintuit mai gras, cu sare, făină de mălai, făină de sac, făină de la moară, caş, urdă şi cam o oră trebuie să învârtim. Când nu se mai prinde de culişer şi de ceaun înseamnă că este aproape gata. Când începe să fiarbă, se îngroaşă, însă balmoşul nu trebuie să fie foarte gros”, a declarat Liviu Bazarcă zis Răzeşul, unul dintre cei mai cunoscuţi preparatori de balmoş din Ţara Dornelor.
Balmoş la buturugă. FOTO Dănuţ Zuzeac
Acesta a moştenit reţeta de la bunicii săi. Liviu Bazarcă poate fi adesea văzut la tot felul de evenimente şi târguri în care se promovează turismul din zona Dornelor a judeţului Suceava, unde povesteşte secretele unui balmoş de calitate.
Balmoş la buturugă. FOTO Dănuţ Zuzeac
„Reţeta o ştiu de la bunicii mei, fiind o reţetă a casei. Secretul unui balmoş de calitate este învârtitul. Trebuie să învârtim culişerul încontinuu să nu se prindă, să nu se afume. Eu fac de foarte mult timp balmoş la buturugă. Iese mult mai bun decât pe pirostrii sau la aragaz, cum fac unii, dar ăla nu este balmoş. La buturugă, balmoşul nu se afumă, deoarece flacăra cuprinde tot ceaunul şi arde cumva controlat. Toţi turiştii care ajung în zona de munte a Sucevei, în Ţara Dornelor, doresc să încerce un balmolş”, a mai spus Liviu Bazarcă.
Alte ştiri pe această temă: