Scandal penal cu profesori şpăgari. „Mită la Bac 2012”, dosarul prin care DNA a trimis în judecată 17 dascăli corupţi din Ialomiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Otilia Dumitru, fostă şefă a IŞJ Ialomiţa, este acuzată de DNA că a coordonat activitatea infracţională a profesorilor şpăgari FOTO: arhivă Slobozia.adevarul.ro

Cel mai mare scandal public din Ialomiţa în care sunt implicaţi profesori este cel legat de  fraudarea examenului de Bacalaureat din vara anului 2012. Ancheta a scos la iveală că 17 profesori au cerut şpăgi de la peste 100 de elevi pentru a-i trece cu note bune la matematică sau limba română. Dascălii îşi aşteaptă acum sentinţele la Tribunalul Ialomiţa.

Cercetările în dosarul denumit sugestiv „Mită la Bac 2012” au debutat imediat după afişarea rezultatelor finale la examenul din vara anului 2012. Cazul a fost făcut public de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa.

Anchetatorii Parchetului Judeţean aveau indicii că şase dascăli din Ialomiţa se fac vinovaţi de faptul că au cerut bani elevilor pentru a-i trece la examen.

Pe numele acestora au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, iar ancheta a fost declinată către Direcţia Naţională Anticorupţie – Biroul Teritorial Slobozia. Vreme de un an cercetările au stagnat, dosarul „Mită la Bac 2012”fiind preluat de DNA – Structura Centrală, după ce Biroul Teritorial de la Slobozia a fost desfiinţat.

Reţeaua infracţională a profesorilor şpăgari

DNA Bucureşti a făcut săpături adânci şi a descoperit că numărul profesorilor implicaţi în acest dosar este mult mai mare. Astfel, s-a stabilit că este vorba despre un număr de 17 profesori ialomiţeni, toţi obligaţi să ia şpagă de la elevi de Otilia Dumitru, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa la acel moment.

Procurorii DNA sunt cei care susţin că Otilia Dumitru ar fi coordonat întreaga activitate infracţională a profesorilor. Din ordinul ei au fost mărite artificial note elevilor şi tot ea ar fi stabilit şi sumele pe care profesorii trebuie să le ceară de la candidaţi pentru a-i promova examenul.

1300 de lei pentru o probă

Datele din anchetă au scos la iveală faptul că profesorii şpăgari negociau la sânge cu părinţii elevilor banii pe care trebuie să-i primească. Într-un sms trimis de unul dintre profesorii anchetaţi acesta precizează câţi bani să ceară de la un candidat. „Îl cheamă I.T.S. Dă la Biologie Vegetală şi Animală T1. Îi trebuie minim 6,50 să-i iasă media (…) Mi-a dat una d-aia albastră, e totul în regulă. Dacă vrei îi dau lui Marius. Te rog ajută-mă, trebuie să ia“.

Mai mult, candidaţii erau sfătuiţi să-şi facă semne pe foile de examen pentru a fi mai uşor identificaţi. Acum, Direcţia Naţională Anticorupţie solicită magistraţilor care judecă dosarul să anuleze toate diplomele obţinute în mod fraudulos. Deocamdată, acest dosar se află în faza de judecată.

Cazul se află pe masa judecătorilor Tribunalului Ialomiţa care s-au pronunţat cu privire la legalitatea şi temeinicia sesizării instanţei de către procurorii DNA. Primul termen al procesului urmează să fie stabilit în următoarele săptămâni. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, dascălii riscă să petreacă după gratii ani grei de închisoare.

Citiţi şi:

Caz fără precedent în Ialomiţa. Profesor - agresor trimis în judecată de procurori pentru că a bătut un elev

STENOGRAME Discuţie între profesori şpăgari la Bacalaureat, trimişi în judecată: „Fă, dacă nu rezolvi, te-am spart!“, „Scorul de 550 a ajuns“