Reţetă delicioasă de salată de iarnă făcută de gospodine cu experienţă: „O mănânci mai bine decât friptura“
0Sfârşitul verii înseamnă şi grija pentru ce punem în cămară, pieţele fiind pline de ingrediente pentru cele mai gustoase conserve pentru iarnă. O astfel de reţetă, cu legume de sezon, ne-a dezvăluit-o Ioana Călinescu.
Tomatele, ardeiul, vinetele sunt produse pe care le găsim în toate pieţele şi nu ne costă o avere. La acestea adăugăm ţelină, câţiva căţei de usturoi şi, după preferinţe, piper şi foi de dafin şi avem ingrediente pentru o reţetă delicioasă de salată pentru iarnă.
În privinţa cantităţilor nu există o regulă, totul ţinând de câte borcane vrem să pregătim. „Eu am pregătit, pentru iarna trecută, 80 de borcane şi n-a rămas unul. Este o garnitură extraordinară pentru friptură, dar o poţi mânca şi ca un fel separat. Garantat o mănânci mai bine decât friptura“, spune Ioana Călinescu.
Cum procedăm
Vinetele se curăţă de coajă şi se taie felii. Ardeiul, gogoşar sau kapia, oricum, un ardei dulce, de asemenea se taie felii. „Eu prefer să-l tai felii mai mari, să nu se «piard㻓, spune gospodina. Roşiile se taie de asemenea felii, tot mari. Se pregătesc şi câteva frunze de ţelină şi se curăţă căţeii de usturoi.
Feliile de vânătă se prăjesc uşor într-o tigaie de teflon. „Nu trebuie lăsate mult, cât să se înmoaie puţin şi să prindă o culoare aurie“, ne sfătuieşte gospodina. Ardeiul se opăreşte în apă cu sare, zahăr şi oţet, în cantităţi care să ofere un gust echilibrat. Se scot din vas şi se pregătesc pentru a fi aranjate în borcan. Roşiile rămân în stare proaspătă.
„După ce am pregătit totul, trec la următoarea etapă, aranjatul în borcane. Pun un rând de felii de vânătă, un rând de felii de roşie, un rând de ardei, un câţel de usturoi şi două frunze de ţelină, repetând ordinea până când se umple borcanul. Dacă la final nu este suficient lichid, deşi puţin probabil să se întâmple aşa, mai adaug din compoziţia în care am pregătit ardeiul. De asemenea, pentru a fi sigură că obţin gustul potrivit, mai adaug în fiecare borcan câte o jumătate de linguriţă de sare şi de zahăr“, ne dezvăluie gospodina.
După ce am dat gata întreaga cantitate pregătită pentru conserve, pregătim borcanele pentru baia de aburi. Această ultimă operaţiune asigură, de altfel, reuşita păstrării în bune condiţii peste iarnă.
Mâncare delicioasă de prune uscate, după o veche reţetă oltenească