„Oltenia Mănăstirilor”, operă dedicată vieții monahale din Oltenia, lansată la Casa Fântâneanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recent renovata Casa Fântâneanu din Slatina a găzduit la sfârșitul lunii iunie evenimentul de lansare a două volume despre viața spirituală din 21 de mănăstiri din cele cinci județe ale Olteniei.

Evenimentul de lansare aoperei „Oltenia Mănăstirilor” a avut loc la Casa Fântâneanu

Cartea „Oltenia Mănăstirilor” a autorilor Liana Carina Tătăranu și Nicolae Coșniceru numără două volume și conține o trecere în revistă a spațiilor sacre în care bărbați și femei deopotrivă s-au retras, pe teritoriul Olteniei, de la cele mirene pentru a se apropia de Dumnezeu și credință. 

„În mănăstirile și schiturile Olteniei există de secole întregi o temeinică viață monahală, al căror șir de cuvioși bineplăcuți lui Dumnezeu începe cu Sfântul Nicodim de la Tismana, al cărui aport în reorganizarea vieții mănăstirești din a doua jumătate a secolului al XIV-lea a fost semnificativ. Ajuns pe pământ românesc după nevoirea la Muntele Athos, acest mare ocrotitor spiritual al Olteniei a întemeiat mai întâi mănăstirea Vodița în ținutul Severinului, iar apoi mănăstirea Tismana, unde a impus regulile de viață athonito-isihaste”, arată autorii operei. 

Casa Fântâneanu. FOTO: CJ Olt

Evenimentul de lansare a avut loc pe 23 iunie și a fost găzduit într-o locație-reper din Oltenia, de însemnătate istorică pentru regiune.

Casa Fântâneanu din Slatina a fost construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea de către familia Fântâneanu, ai cărei membri au deținut funcții importante în viața orașului. 

Evenimentul de lansare. FOTO: CJ Olt

Monumentul a fost restaurat recent cu ajutorul unei finanțări europene de 10 milioane de euro obținută de Consiliul Județean Olt, în parteneriat cu Episcopia Slatinei – în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Interiorul Casei Fântâneanu. FOTO: CJ Olt

La evenimentul de la Casa Fântâneanu au participat Preasfințitul Părinte Sebastian, Severică Mitrahe – arhitect, Virgil Delureanu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, reprezentanţi ai instituţiilor publice, de cultură, feţe bisericeşti din întreg judeţul şi iubitori de frumos, valori spirituale, istorice și culturale ale poporului român.