Cum se face faimoasa turtă de mălai, pâinea bunicilor şi desertul nepoţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi este un produs culinar de care mulţi nici măcar nu au auzit, însă în trecut se mânca frecvent, atât vara, cât şi iarna, coaptă în cuptor de cărămidă sau în ţest.

Puţine sunt, astăzi, gospodinele care mai ştiu să facă turtă de mălai, un produs consumat frecvent în tinereţe de bunicii noştri de la ţară. Pentru ei ţinea loc de pâine, pentru ca mai târziu nepoţii să-l savureze ca pe un desert.

„Turta de mălai se consuma frecvent, pentru că oamenii nu puteau să mănânce doar mămăligă, iar pâine îşi permiteau, unii dintre ei, doar de sărbători. Turta putea însoţi aproape orice fel de mâncare şi se consuma atât iarna, cât şi vara. Se cocea în cuptor de cărămidă, dar la fel de bine o puteau coace gospodinele şi în ţest“, spune etnograful Muzeului Judeţean Olt, Claudia Balaş.

Cum se face

Cine ştie să facă pâine şi mămăligă nu va avea probleme să obţină cea mai bună turtă de mălai. Se face mai întâi un păsat din făină de porumb (mălai), care se fierbe la foc mediu aproximativ 15 minute. Separat se amestecă trei părţi de porumb cu o parte de făină, iar când este bine omogenizată şi păsatul este şi acesta gata, păsatul se încorporează, amestecând continuu cu o lingură de lemn, până când se obţine o coca mai tare decât cea de pâine. „Aluatul trebuie să fie nici prea tare, dar nici prea moale. Consistent, dar nu tare. Dacă vom pune prea puţină făină, va crăpa, dacă punem prea multă, există riscul să nu se coacă uniform“, spune Balaş.

Aluatul obţinut se modelează sub forma unei pâini mai groase şi se acoperă cu un strat subţire de păsat. Se poate coace în cuptor de cărămidă sau în ţest, necesitând un timp mai mare de coacere decât pâinea. Se poate folosi, aşa cum o foloseau bunicii, ca înlocuitor al pâinii, sau ca un desert cu gustul din copilărie. „Bunica mea îl făcea de obicei când tăiam porcul, nu mai era deja un produs atât de frecvent preparat“, mai spune Claudia Balaş.
 

Mai multe pentru tine:
Mama măsura XS, fiicele cu siluete... lumești. Regina Letizia, superbă, dar îngrijorător de slabă la Premiile Prințesa de Asturia
Profesoară de biologie din Iași, implicată într-un scandal uriaș. Elevii ar fi găsit imagini cu ea pe site-uri pentru adulți: „Face filme”
Jaful deceniului la Luvru: au fost arestați doi suspecți. Unul dintre ei încerca să fugă în Algeria
Cine a fost Dorin Pavel, inginerul care a plănuit marile hidrocentrale din România
Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru. De ce nu e bine să atingi cuțitele în această zi
Artistul internațional care nu și-a mai văzut de trei ani copilul diagnosticat cu autism, născut din relația cu o româncă. Dezvăluiri uluitoare despre ultima lor întâlnire! „Copilul striga la ușă disperat: Tati, tati!”
Nu i-a citit niciodată fiicei „Cenușăreasa”, iar acum a interzis complet internetul în casă!
Câți ani de închisoare riscă Artanu, pentru agresiune sexuală?! Îndemnul avocatei Dalina Terzi pentru victimă: „Fetelor le e rușine, cedează psihic”
Mesajele Vasilicăi Enache, avocata decedată în explozia din Rahova, analizate de criminalist: „În acel bloc era o bombă cu ceas”
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Prințul renegat, un libidinos notoriu! Apela la angajații de la Palat să facă rost de femei și-și dorea ”blonde și balerine”