Care sunt staţiunile indicate hipertensivilor şi ce tratamente trebuie să ocolească cei cu asemenea probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa unui hipertensiv nu e simplă, însă dacă pacienţii respectă indicaţiile medicilor, sănătatea nu va avea şi mai mult de suferit. Dacă toţi ştiu că trebuie să controleze cantitatea de sare, să evite grăsimile, efortul fizic intens etc., ar trebui să cunoască şi faptul că are importanţă inclusiv ce staţiuni aleg pentru relaxare, dar şi că anumite cure care fac adevărate minuni în alte afecţiuni lor le sunt contraindicate.

În „Ghidul pentru pacienţii cu hipertensiune arterială (HTA)“, elaborat de Centrul Naţional de Studii pentru Medicina Familiei şi care poate fi consultat chiar pe site-ul Ministerului Sănătăţii, se regăsesc şi recomandările specialiştilor privind curele balneare.

Conform acestui ghid, medicii ar trebui să facă recomandarea pentru o staţiune sau alta în funcţie de diagnostic, respectivul în funcţie de gradul HTA. Astfel, pacienţilor cu HTA esenţială gradul 3 sau HTA secundară le este contraindicată cura balneară. Se pot trata în  anumite staţiuni, în schimb, pacienţii diagnosticaţi cu HTA esenţială gradele 1 şi 2 care prin tratament reuşesc să-şi ţină valorile HTA sub control. De principiu, hipertensivilor li se recomandă staţiunile de la şes şi cele din zonele colinare, iar în cazul celor montane indicaţia este ca acestea să fie situate la mai puţin de 1.000 metri altitudine, la altitudini mari sănătatea lor având de suferit.

Pentru pacienţii diagnosticaţi cu HTA gradul 1 sunt indicate staţiunile: Buziaş, Lipova, Covasna, Borsec, Tuşnad, Călimăneşti-Căciulata, Malnaş, Vatra Dornei şi chiar şi staţiunile de pe litoral, dacă se evită lunile toride iulie şi august şi dacă expunerea la soare se face până la orele 10,00 şi protejat de pălării de culoare deschisă.

Pentru pacienţii cu HTA gradul 2 se recomandă pentru tratament cu rol curativ adjuvant staţiunile: Buziaş, Lipova, Covasna, Vatra Dornei, Borsec, iar ca proceduri – băile parţiale cu ape carbogazoase şi mofete.

Este, în schimb, contraindicată cura cu nămol, chiar rece, deşi în alte afecţiuni această cură face adevărate minuni. Tot contraindicate sunt toate procedurile hiperterme, cu apă, nămol sau parafină, aplicate pe întregul corp.