Aproape 50 de dascăli, în pericol să rămână fără posturi. Ameninţarea suplimentară care a apărut din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la an la an, numărul profesorilor titulari care intră în restrângere de activitate se măreşte, în principal din cauza scăderii numărului de elevi, însă din acest an a apărut şi un alt factor care influenţează aceste cifre.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt are pe masă 46 dosare ale profesorilor titulari afectaţi de restrângerile de activitate din şcoli, 90% dintre acestea fiind dosare noi, după cum a precizat inspectorul şcolar general-adjunct, prof. Mariana Gheorghe, în vreme ce alte câteva au rămas nerezolvate de anul trecut.

Dacă până în urmă cu doar câţiva ani erau anumite discipline afectate de restrângere, acum nu mai există o astfel de departajare, fiind în aceeaşi măsură afectaţi şi educatorii şi învăţătorii, dar şi profesorii de limba română, de limbi străine, cei care predau discipline tehnice, profesorii de matematică etc.
Unul dintre principalii factori ai înrăutăţirii situaţiei posturilor disponibile este scăderea, de la an la an, a numărului de elevi, însă din acest an a părut şi un altul, după cum a semnalat liderul Sindicatului din Învăţământul preuniversitar Olt, prof. Ionel Barbu. Este vorba de posibilitatea dascălilor, femei, de a rămâne la catedră peste vârsta legală de pensionare, în virtutea principiului egalităţii de şanse. Astfel, în baza cererilor depuse, peste 80 de cadre didactice aflate în această situaţie (cu vârsta de 61 ani) au depus cereri pentru menţinerea în activitate, legea permiţându-le să rămână la catedră până la împlinirea vâstei de 65 ani (vârsta la care se pensionează bărbaţii). Normele legale permit, de asemenea, profesorilor aflaţi în prag de pensie, cu îndeplinirea anumitor condiţii (vechime, grade didactice etc.), rămânerea la catedră încă trei ani peste vârsta legală de pensionare, dacă postul ocupat este în continuare viabil (nu este vizat de restrângerea de activitate), iar în acest sens şi peste 20 de profesori din judeţul Olt, bărbaţi, au depus în acest an cereri, majoritatea fiind aprobate.


Pentru profesorii afectaţi de restrângerile de activitate există posibilitatea rezolvării parţiale a problemei lor (legea permite să li se repartizeze şi fragmente de catedră), iar cei care nu acceptă posturile sau orele puse la dispoziţie (sunt situaţii în care profesorii care intră în restrângere de activitate predau la şcoli din oraş şi li se oferă şi catedre sau ore la ţară, pe care unii le refuză) pot aştepta până la 1 septembrie, când apar disponibile catedre rezervate, ale profesorilor care ocupă funcţii de conducere.

Mai multe pentru tine:
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie