Pădurile din jurul Sibiului, primele din ţară în care accesul „enduriştilor“ este interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai des indicaţi drept cauză a distrugerii potecilor de munte, dar şi de creare de disconfort pentru crescătorii de animale, pasionaţii de hard-enduro vor fi amendaţi cu până la 500 de lei, dacă se abat de la traseele pe care le mai este permisă circulaţia în Răşinari, satul de la poalele munţilor Cindrel şi în vecinătatea oraşului Sibiu.

Regulamentul pregătit de administraţia locală interzice, în primul rând, accesul pe cele 10.000 de ha de pădure pe care comuna Răşinari le deţine. Excepţie de la această interdicţie sunt activităţile sportive, de recreere sau turism, dar care nu presupun utilizarea de mijloace de deplasare care utilizează carburanţi fosili. Pentru aceste mijloace de deplasare, administraţia comunei aflată lângă municipiul Sibiu a inclus în noul regulament o anexă cu hărţile traseelor care mai pot fi urmate de pasionaţii de motociclete hard-enduro, ATV-uri sau alte mijloace de deplasare din această categorie.

”Vom crea o serie de hărţi pe care le vom împărţi pensiunilor şi ghizilor din zona noastră. Vom crea şi un QR-code, prin intermediul cărora pot fi accesate traseele pe unde poate fi practicat enduro. Din loc în loc vom pune şi pancarte cu informări referitoare la acest regulament“, enumeră Bucur Bogdan, primarul comunei Răşinari, din mijloacele de informare cu referire la interdicţiile pregătite.

Primarul arată că limitarea accesului pasionaţilor de sporturile pe două sau patru roţi se impune din cauza distrugerilor provocate în ultima perioadă. „În momentul de faţă, oricine vrea să practice enduro vine la noi şi se duce pe unde îl taie capul. Ori, aşa ceva nu este în regulă, nu poţi trece peste proprietăţi private, nu poţi deranja crescătorii de animale. Mai mult, pe unde nu sunt drumuri pot apărea şi apar şanţuri, care în urma ploilor se transformă în ravene şi se tot măresc. Vin adesea numeroşi oameni care se plâng de faptul că terenurile lor sunt adesea distruse“, mai arată primarul.

Amenzi pe baza fotografiilor din telefon

Amenzile pentru cei care se vor abate de la traseele stabilite de administraţia locală, împreună cu inginerii silvici şi cu asociaţiile de turism ”de aventură” vor fi aplicate de către agenţii constatatori desemnaţi de Primărie. Amenzile pot fi date şi pe baza sesizărilor transmise de oricine este interesat, sesizări care să aibă şi un minim de dovezi, precum ar fi fotografiile realizate cu telefonul.

Primarul Bucur Bogdan crede că, la început, va fi mai dificil de aplicat regulamentul. „Va fi complicat, dar eu cred că soluţia va fi să colaborăm cu motocicliştii, cu asociaţiile lor“, arată primarul. Pentru acei motociclişti care nu poartă numere de înmatriculare, primarul se gândeşte la instituirea unui sistem de verificare ”la intrarea în sat”.

Amenzile sunt cuprinse între 50 şi 300 de lei pentru cei care sunt surprinşi conducând pe drumurile unde accesul le este interzis. Dar cuantumul amenzilor poate creşte până la 500 de lei pentru cei care şi deranjează în jurul lor. „La întâlnirea cu alţi participanţi la trafic (biciclişti, turişti ce se deplasează pedestru şi alţii asemenea) conducătorii de vehicule sunt obligaţi să reducă viteza şi zgomotul. Deasemenea se vor evita manevrele care să conducă la panicarea celorlalţi participanţi la trafic. Aceste prevederi sunt aplicabile şi în cazul întâlnirii cu autovehicule şi atelaje“, este articolul din regulament pentru a cărui încălcare pot fi aplicate amenzi şi de 500 de lei.

Ghizii vor avea un rol important. Cu amenzi triple

Prin regulamentul pregătit de administraţia din Răşinari este instituit şi „Registrul îndrumătorilor de turism de aventură”, de care se ocupă o asociaţie de profil – ProAdventure Transilvania. Înscrierea în acest registru nu este contra-cost, dar trebuie justificată şi prin depunerea unui permis de conducere corespunzător categoriei pentru care face îndrumare. 

În cazul în care şi aceşti ghizi sunt surprinşi încălcând prevederile noului regulament amenzile pentru ei vor fi triple.

În ultimii ani, situaţia celor care practică enduro în zona Sibiului a devenit un subiect de discuţie la nivel instituţiilor publice, din cauza numeroaselor reclamaţii făcute atât de proprietarii de păduri, cât şi de cei pasionaţi de drumeţii montane ori de angajaţi ai Salvamont. În vara aceasta, spre exemplu, ”Adevărul” relata despre unul din traseele montane apreciate de cei pasionaţi de drumeţii şi care a fost distrus în mai puţin de doi ani, din cauza utilizării acestuia de ”endurişti”. Una din poziţiile adoptate de practicanţii de enduro a fost specificarea clară a traseelor care pot fi parcurse cu motocicletele sau ATV-urile.

Mai multe pentru tine:
Consecințele hrănirii urșilor la marginea drumului. Șeful Salvamont Argeș: „Nu-ți bate joc de el încurajându-i cerșitul!”
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Firea și-a depus candidatura la PMB însoțită de Ciolacu. Ce mesaj a avut pe tricou și ce i-a transmis lui Piedone
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Ce oraș din lume este primul pe listă să fie distrus în cazul unui război nuclear. Documentele au fost declasificate
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Elev răpit de pe stradă, imobilizat pe bancheta din spate a unei mașini și amenințat. Totul a pornit de la o fată
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de răposata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Zodia binecuvântată de Paște. Este protejată de Dumnezeu și va trăi un adevărat miracol în zi de sărbătoare
Partidele din Bihor sunt încă indecise. Doar PNL şi-a depus listele, Ilie Bolojan cere votul pentru un nou mandat
Timișoara strălucește în Duminica Floriilor. Explozie de culoare și parfum în oraș FOTO VIDEO