Tinerii din Satu Mare care doresc să muncească sezonieri nu sunt doriţi de nici o firmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câte 15 tineri se prezintă zilnic la AJOFM pentru căutarea unui loc de muncă sezonier - foto: Adrian Caraba

Peste 10 tineri se prezintă zilnic la Agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din Satu Mare pentru a-şi căuta un loc de muncă sezonier. Din nefericire pentru ei, nicio firmă nu a depus dosarul necesar pentru a putea face astfel de angajări.

Situaţie cel puţin ciudată la Satu Mare în această vară. Deşi toată lumea se plânge că tinerii nu doresc să muncească, că nu există forţă de muncă pentru diferite job-uri de pe piaţa muncii, nici o firmă din judeţul Satu Mare nu a depus până la această dată un dosar pentru angajarea tinerilor ca sezonieri pentru perioada vacanţei la Agenţia Judeţeanaă pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Acest lucru înseamă că nici un elev care doreşte să se angajeze legal ca sezonier în această vară nu o poate face pentru că firmele sătmărene nu sunt deschise spre acest gen de angajări. 

La capătul opus al situaţiei se află tinerii, care se prezintă zi de zi în număr mare la sediul AJOFM pentru a se interesa de locuri de muncă sezoniere.

„Aşa ceva nu am mai întâlnit până acum, ca tinerii să vină în număr aşa de mare să se intereseze de locuri de muncă sezoniere. Vin zilnic 10-15 tineri, se interesează, întreabă dacă lor le permite legea să se angajeze pe vară, care sunt condiţiile, dar pleacă dezamăgiţi când le zicem că nici o firmă nu şi-a exprimat dorinţa de a angaja sezonieri”, afirmă Simona Derşidan, directoarea AJOFM Satu Mare.

Perioada de vară este deseori folosită de tineri pentru realizarea unor venituri suplimentare, care fie să le permită înainte de începerea şcolii o mică vacanţă fie nişte cumpărături pentru viitorul an şcolar. De asemenea mulţi tineri cu viziune de viitor apelează la angajarea pe sezonul de vară pentru a acumula mult necesara experienţă pe care toţi angajatorii o cer la angajarea de după finalizarea studiilor. Conform celor declarate de directoarea Simona Derşidan cei mai mulţi tineri care caută un loc de muncă sezonier sunt elevi din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a, cei de a XII-a fiind axaţi pe bacalaureat şi admiretea la facultate.

„Eu caut un loc de muncă, nu plec nicăieri în concediu vara asta şi mi-ar place să lucrez ca să vad şi eu cum e să câştigi un ban şi ca să am experientă, dar de aici mi s-a spus că nu sunt firme care angajează sezonieri”, afirmă un tânăr întâlnit pe holurile instituţiei.

Situaţia este una greu de înţeles, mai ales pentru că firmele care angajează sezonieri primesc şi un ajutor din partea statului, respectiv jumătate din indicele de referinţă social, care este în valoare de 500 de lei. Patronii de restaurante cu terase, locurile de muncă pe care le vizează cel mai des tinerii, se feresc să dea un punct de vedere oficial, dar aceştia bojbăie că de vină ar fi drumurile şi timpul pierdut pentru a finaliza toate actele necesare, ceea ce îi ţine pe ei din muncă, plus că deoarece acum există foarte mult de muncă, nu au timp să stea să îi înveţe pe tineri ce au de făcut.   

Cu toate acestea există tineri care îşi găsesc locuri de muncă pentru perioada de vară, cei care îi angajează apelând la diverse tertipuri, asta dacă tinerii au peste 16 ani. Aceştia sunt angajaţi de obicei cu jumătate de normă, dar în acest caz poate fi angajat pe timp de 3 luni, iar taxele pe care le au de plătit de pe urma angajatului sunt mai mici, acest tip de angajare fiind mai ajontajos chiar şi decât obţinerea celor 250 de lei de la stat.