Satu Mare: Spitalul Judeţean lansează licitaţia pentru achiziţionarea celor două cazane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Spitalul Judeţean lansează licitaţia pentru achiziţionarea celor două cazane

După ce ani la rând bolnavii au îngheţat de frig în saloanele Spitalului Judeţean II, anul acesta conducerea Spitalului Judeţean I şi autorităţile locale au hotărât să îndrepte situaţia.

Conducerea Spitalului Judeţean a finalizat proiectul pentru achiziţionarea şi montarea a două cazane care vor înlocui vechea centrală din incinta Spitalul Judeţean II iar licitaţia va fi lansată pe site-ul SEAP, săptămâna aceasta joi, 24 septembrie. Directorul administrativ al Spitalului Judeţean, Vasile Fernea, a declarat că dacă autorităţile locale nu interveneau, Spitalul Judeţean II îşi închidea porţile. Centrala veche de peste 40 de ani era considerată o adevărată bombă cu ceas care funcţiona în subsolul instituţiei şi din cauza căreia se putea produce, în orice moment, o tragedie. Chiar dacă funcţiona, din cauza vechimii, centrala nu dădea randament iar bolnavii îngheţau de frig în paturi iar bolnavii de la Psihiatrie se încălzeau la reşouri. Pe moment centrala asigură doar apa caldă şi aburi pentru sterilizarea ustensilelor medicale. 

Studiu de fezabilitate uitat în sertare


Un studiu de fezabilitate pentru achiziţionarea unei centrale la Spitalul Judeţean II zăcea uitat prin sertare însă nimeni nu a dat importanţă acestui studiu, susţine Vasile Fernea. “Am primit o sesizare foarte serioasă din partea celor de la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune şi Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) care ne atenţiona că centrala va fi sigilată şi că nu va mai fi pusă în funcţiune. Nu ne permitem să ne jucăm cu viaţa bolnavilor şi nu ştiu cine şi-ar fi putut asuma responsabilitatea de a porni această centrală” a declarat directorul administrativ, Vasile Fernea. Cum anotimpul rece bate la uşă, conducerea Spitalului Judeţean a cerut sprijin autorităţilor locale, în acest sens, managerul instituţiei, Paula Mare, având o serie de întâlniri cu  primarul Iuliu Ilyes care i-a promis ajutor. Proiectul privind achiziţionarea cazanelor a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din data de 27 august, primind avizul consilierilor locali. Cele aproximativ două miliarde de lei vechi necesare achiziţionării cazanului sunt asiguraţi din rezerva şcolilor. 

Psihiatria se va muta în incinta Spitalului Judeeţan II 


Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean se va muta anul acesta în incinta Spitalului Judeţean II(Spitalul Vechi). Conducerea Episcopiei Romano-Catolice a revendicat actuala clădire în care funcţionează secţia de Psihiatrie. Termenul limită de eliberare a clădiri este 31 decembrie.