Supa de lapte cu ciuperci. Zeamă gustoasă de mâncat în iernile geroase şi în verile călduroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ciupercile şi laptele o combinaţie despre care unii ar spune că nu se cam potriveşte, însă există un bucătar care îmbină cele două produse într-o supă cu gust nemaipomenit pe care nu îl vei uita niciodată.

Supa de lapte cu ciuperci e opera lui Uica Mihai, bucătar celebru în părţile Banatului pentru reţetele inedide pe care le pune în farfurie. Om cu suflet mare, Uica Mihai ne-a dezvăluit toate secretele unei supe de lapte cu ciuperci cu care să ne dăm gata cunoscuţii. Se poate servi fierbinte, dar la fel de bine se mănâncă şi rece, având acelaşi gust savuros.

Rade doi morcovi, un pătrunjel şi un păstârnac, pe răzătoarea fir de păr, apoi căleşte răzătura în trei linguri de ulei de măsline, până începe să devină sticloasă. Pentru asta pudrează călitura cu sare şi piper şi mestecă încontinuu cu lingura de lemn.

La sfârşit adaugă jumătate de kilogram de ciuperci tăiate lamele, o sută de grame de cârnat oltenesc tăiat rondele şi o mână de cubuleţe de costiţă afumată. Tot amestecând permanent, omogenizează compoziţia, apoi stinge-o cu un litru de apă şi un litru şi jumătate de lapte gras.

Fierbe oala la foc încet zece minute, vezi că nărăvaş laptele vrea să dea pe dinafară apoi trage-o la o parte.Cât se răceşte ea, ai timp să pui în blender două căpăţâni de usturoi uşor pisat, o lingură vârfuită de hrean ras, zeama de la un borcan de gogoşari în oţet, un gogoşar întreg şi patru ouă.

Blenduieşti bine dresingul ăsta, îl temperezi cu zeamă din oală şi îl încorporezi la final amestecând bine cu un polonic până supa ta devine omogenă. Nu îţi mai rămâne decât să asezonezi şi să îi dai gustul final cu sare, piper râşnit, ardei iute tocat şi mult leuştean.

Şi ca să mai amplifici gustul trage la tigaie la temperatură mare nişte felii de ciupercuţe pe care să le pui direct în castron. Excelentă zeamă de mâncat în iernile friguroase, dar la fel de bună în verile toride, păstrată în frigider şi asezonată cu smântână proaspătă
”, spune bucătarul.

Mai multe pentru tine:
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Războiul dintre Gabriela Cristea și Cristina Șișcanu. Cele două, fină și nașă, acuzații grave în mediul online
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Ultimele cuvinte ale Roxanei Moise către antrenoarea sa, înainte de a pierde lupta cu cancerul: „Eu o să mă fac bine. O să vedeți”
Marina Voica, grav afectată de criza apei din Prahova: „La 89 de ani, mă spăl la lighean. Nespălată tot nu rămân!” Orașul Breaza e paralizat: „Au externat bolnavii!”