Reţeta pentru sopa de Callos, ciorba care a devenit mâncare naţională în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva

Ciorba de burtă este una dintre cele mai servite mâncăruri în restaurantele româneşti. Cu toate acestea, nu este o mâncare tradiţional românească.

Bucătarul bănăţean, Uica Mihai ne dă astăzi reţeta unei ciorbe de burtă gătită exact ca la ea acasă, adică pe meleaguri spaniole. Uica îşi aminteşte şi azi cât de gustoasă a fost sopa de callos pe care a mâncat-o, cu ani buni în urmă în provincia Alicante.

Ciorba de burtă intrată în istoria culinară a Bucureştilor, devenită naţională şi vindicativ emblemă a gastronomiei dâmboviţene este de fapt de origine orientalo- mediteraneeană cu rădăcini la otomani, grecotei şi albanezi.

Dar mama ei adevărată este Peninsula Iberică, Spania şi Portocalia, unde cresc taurii cei de coridă şi vacile cele mai multe pe kilometru pătrat din lume. Iară eu, mergând la Alicante să gustăresc faimosul vin de acolo, am dat peste această minunăţie de zamă iberică botezată SOPA DE CALLOS din care m-am înfruptat precum Nenea Iancu şi fiindcă amintirea acelei mese de Gargantua nu trebuie rătăcită, am reconstituit-o astăzi şi pentru voi şi mai ales pentru sufleţelul meu. Şi iată reţeta:

Căleşte în două linguri de măsline, o căpăţână de usturoi zdrobit mărunt, o lugătură de pătrunjel şi una de ţelină tăiate fin, adaugă tăiate în cubuleţe rădăcinoase şi anume morcov, păstârnac, ţelină, câţiva gogoşari scoşi din oţet, căleşte bine legumele şi stinge-le cu un litru de supă de oase, fie de vită fie de pui.

Fiertura să clocotească cinci zece minute frumuşel, apoi adaugi burta fiartă dinainte şi tăiată fideluţă, mai torni câteva polonice din zeama în care a fiert şi mai laşi să clocotească un sfert de ceas.

Acum torni un litru de lapte gras, un sfert de litru de smântână frecată cu oţetul de la gogoşari şi mai laşi să clocotească până prinde puţină inimă, adică densitate şi culoare.

Nu mai trebuie decât să tragi oala de pe foc, să adaugi coajă de lămâie rasă şi leuştean tocat fin şi gata ! Dacă eşti mahmur o să simţi că te faci ca nou, dacă eşti limpede, o să îţi doreşti să devii mahmur. Ole!!!”.

Mai multe pentru tine:
Magia Crăciunului în familie: pulovere, pijamale și șosete asortate pentru momente cozy și cadouri de neuitat – amintiri festive alături de cei dragi
Nu cumpăra nimic înainte să vezi acest top 10 electrocasnice 2025 – cele mai bune alegeri pentru casă și cadouri de sărbători
Descoperirea terifiantă făcută de o femeie, după ce soțul a murit în vacanța din Cipru! Ce au găsit medicii în corpul bărbatului
Ce afecțiune nemiloasă a ucis-o pe Roxana Moise, fostă concurentă Exatlon. Handbalistă de performanță și cu o viață activă, sportiva nu a putut fi salvată
Echipament de schi fără greșeli: clăpari, cască, schiuri, bețe, snowboard și ochelari - ghidul complet pentru începători și familii. Ce să cumperi online
Cine o "sapă" zilnic pe Prinţesa Kate? E o înaltă trădare! Şi nu, nu e vorba de Meghan Markle
Nu trimite cadouri de sărbători înainte să vezi aceste șosete de Crăciun – modelele cele mai cool, oferte și idei care vor aduce zâmbete în familie
Cât costă șuba ciobănească îmbrăcată de Diana Șoșoacă de 1 Decembrie? Verdictul dur al stiliștilor: „Se poartă numai la stână!” Moda e lansată, de fapt, de Gigi Becali
Inspirație pentru bărbați: ținute urban casual și smart-casual de iarnă – Ghid complet, plus shopping online rapid
Prețurile au sărit în aer la Târgurile de Crăciun din Capitală! Cât au ajuns să coste vinul fiert, sărmăluțele și fasolea cu ciolan?! Vizitatorii au rămas uluiți!
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte