Simulare de incendiu la Mânăstirea Cozia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompierii au intervenit cu trei autospeciale pentru stingere a incendiului. Foto ISU Valcea

Conform scenariului, focul a izbucnit în pavilionul administrativ al Mânăstirii Cozia, într-una din chiliile călugărilor. Incendiul s-a  propagat rapid la nivelul acoperişului, pe o suprafaţă de aproximativ 300 metri patrati, şi a pus în pericol muzeul şi la sala de expoziţii.

Pentru această simulare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „General Magheru” al Judeţului Vâlcea a trimis la Mânăstirea Cozia mai multe autospeciale de stingere a incendiilor, maşini de primă intervenţie, transport, descarcerare şi două ambulanţe SMURD.  

“Conducerea Mânăstirii Cozia a anunţat evenimentul la numărul unic 112, a evacuat credincioşii  şi bunurilor materiale importante aflate în pericol, a organizat şi desfăşurat prima intervenţie pentru stingerea incendiului şi a ţinut evidenţa persoanelor evacuate. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă al oraşului Călimăneşti a sprijinit operaţiunile de intervenţie desfăşurate de personalul monahal. La sosirea forţelor specializate, s-au organizat punctele de comandă operative înaintate, de evacuare persoane, bunuri materiale, de prim ajutor medical, de aprovizionare”, a declarat Cătălin Popescu, purtător de cuvînt ISU Vâlcea. 

Construită în 1386, biserica în care îşi doarme somnul de veci ctitorul şi domnitorul Mircea cel Bătrân a trecut testul timpului. 

“Biserica a fost atât de bine lucrată, că niciodată nu a suferit o distrugere totală. La cutremurul din 1977, scârţâiau pereţii, dar biserica veche a rămas în picioare. Mânăstirea Cozia este mai veche decât Statele Unite ale Americii -ca stat modern. Cozia a  fost şi un centru de rezistenţă militară, a fost proiectată ca o cetate de apărare, nu doar ca un aşezământ monahal”, povesteşte Vartolomeu Andronie, stareţul mânăstirii.  

Exerciţiul a avut drept scop îmbunătăţirea timpilor de intervenţie şi a stategiei de intervenţie în caz de incendiu la un obiectiv turistic si monahal căruia îi trec pragul, zilnic, sute de persoane.  

Mai multe pentru tine:
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă