SURSE Elevii Şcolii de Poliţie prinşi cu droguri, consumatori „de o lungă perioadă de timp“. Motivul halucinant pentru care DIICOT i-a lăsat în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii Şcolii de Agenţi de Poliţie din Câmpina prinşi cu droguri în camera de cămin sunt cercetaţi în liberate pentru deţinere şi consum de substanţe psiho-active. Dosarul se află la DIICOT Ploieşti. Cei doi tineri, unul în vârstă de 21 de ani, iar al doilea cu un an mai mare, sunt din judeţul Giurgiu şi au fost deja exmatriculaţi din şcoală.

Aceştia au fost admişi la Şcoala de Agenţi de Poliţie din Câmpina în sesiunea din ianuarie 2019 şi ar fi trebuit să termine cursurile în luna noiembrie a acestui an. Cu alte cuvine, într-o lună, ar fi devenit poliţişti cu acte în regulă, dacă nu ar fi fost prinşi de către profesorii unităţii MAI de la Câmpina.

Cursurile sunt împărţite în trei etape. În prima parte, pe o perioadă de apriximativ trei luni, elevii sunt cazaţi în şcoală şi merg la ore, pentru ca apoi să urmeze o perioadă de practică la Inspectoratele de Poliţie din judeţele de unde provin. Cei doi tineri în cauză au făcut practică la Serviciul Ordine Publică unde erau instruiţi şi cu privire la situaţii privind activităţi cu specific antidrog.

Potrivit regulamentului şcolii, elevii suspectaţi că au consumat droguri au fost exmatriculaţi încă din ziua în care au fost prinşi. Cei doi trebuie să achite acum şi taxa de şcolarizare, în valoare de 9.500 de lei de persoană, care include costurile MAI cu hrana, cazarea şi educaţia lor.

Foştii elevi au două variante pentru a returna banii Ministerului de Interne. Fie achită suma integral pe loc, fie este sesizat ANAF-ul care va pune poprire pe conturi până la recuperarea integrală a banilor.

Pentru că au fost exmatriculaţi din şcoală, cei doi nu vor mai avea posibilitatea să se înscrie la o altă unitate de învăţământ aparţinând MAI sau MAPN.

Cum au fost prinşi

Surse apropiate de anchetă au precizat că unul dintre elevii ar fi fost prins în momentul în care fuma o ţigară artizanală chiar pe holul uneia dintre clădirile unităţii. Avea un comportament specific celor care au consumat substanţe cu efect psiho-activ, motiv pentru care conducerea şcolii a cerut imediat verificări în camera de cămin. Ulterior a fostsolicitat ajutorul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog de la Ploieşti care a făcut percheziţii în cămin.

Aici au fost găsite 70 de pliculeţe în care se aflau ”urme” de praf, asta înseamnă că tinerii deja consumaseră substanţele, iar ambalajele le ascunseseră în cameră, susţine surse judiciare.

Substanţa urmează să fie analizată într-un laborator pentru a se identifica exact despre ce fel de drog era vorba. În aceeaşi cameră a mai fost găsită o ţigaretă cu substanţă vegetală simliară cannabisului, realizată artizanal, dar şi o bancnotă rulată cu urme de praf pe interior.

De ce sunt încă în libertate

Cei doi au precizat că deţineau drogurile pentru consum propriu şi că nu aveau intenţia să vândă/distribuie în şcoală şi celorlalţi colegi, spun aceleaşi surse. Pe piaţă, o doză de droguri de risc se vinde în medie cu o sută de lei. Pentru că nu există probe deocamdată că tinerii făceau trafic de droguri, aceştia sunt cercetaţi în libertate.

Potrivit legii, "Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă".

Ca să scape fără închisoare, foştii elevi ai Şcolii de Poliţie de la Câmpina trebuie să dovedească cu acte medico-legale că erau consumatori dependenţi de droguri.

Dacă, în urma analizelor de laborator, se constată că în plicuri se aflau droguri legale (etnobotanice, aşa cum sunt cunoscute), foştii elevi ai Şcolii de Poliţie nu riscă nici o pedeapsă penală. În România, deţinerea de etnobotanice în vederea consumului propriu nu este infracţiune.