Ploieşti: Mierea din Băicoi este exportată în toată Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele de la Băicoi ajung în toate colţurile ţării-imagine arhivă

Produce cele mai inedite, dar pline de proprietăţi curative, soiuri de miere bio din ţară. Iar afacerea i-a adus 5 milioane de euro în 2009. Traian Dobre, cel supranumit „Regele Mierii", a găsit cheia succesului în afaceri.

La cei 67 de ani pe care îi are, Traian Dobre conduce cu  mână de fier o mică fabrică de miere, la Băicoi, în Prahova. Îşi aminteşte că s-a apucat de apicultură cu mai bine de 35 de ani în urmă.

A început cu un singur stup şi a ajuns la nu mai puţin de 350.  „Lucram în Flota Oceanică de Pescuit, şi eu şi soţia. Era o perioadă de criză atunci prin 1975 şi ne plăteau doar cu 60% din salarii.

Aveam băieţii mici şi trebuia să ne întreţinem. Aşa m-am apucat de apicultură.

Apoi nu m-am mai putut despărţi de meseria asta. Nu e o meserie uşoară şi trebuie să fii rezistent la înţepăturile de albine.

Dacă o faci cu drag, însă, nu poate ieşi decât un lucru bun din mâinile tale", a povestit nea Traian.

Pasiunea pentru apicultură l-a îndemnat spre performanţă. Din fabrica de la Băicoi iese doar miere bio, fără antibiotic, fără conservanţi şi fără îndulcitori artificiali. Pentru că peste 95 din producţie pleacă la export, totul este atent verificat în laborator.

Produse bio

De la nea Traian au plecat anul trecut peste 3000 de tone de  către Germania, Italia, Anglia, Franţa, Grecia şi Austria. Mierea lui Traian Dobre nu este doar de salcâm, tei sau polifloră.

Apicultorul îi răsfaţă pe străini cu miere de albăstrele, de mărăcine, de mentă, de coriandru sau de mană. „Sunt soiuri cu calităţi terapeutice incredibile.

De exemplu mierea de mană se adresează celor alergici la polen, bolnavilor de ficat, celor cu arsuri şi chiar cosmonauţilor.

Este păcat că doar europenii apreciază ce producem noi. Românii, din lipsa unei culturi dar şi din cauza sărăciei, continuă să consume zahăr fără să realizeze că asta este moartea albă", a mărturisit Traian Dobre.

În ţară ajunge doar maxim 5% din producţia fabricii de la Băicoi. Şi asta este însă destinată doar VIP-urilor.

Borcanele de 30 de grame ajung pemesele hotelurilor de lux. La hotelurile Merriott sau Howard Johnson, din  capitală, mierea bio a lui nea Traian este servită la micul dejun.

Mai multe pentru tine:
Ingredientele pe care trebuie să le pui în apa ouălelor de Paște, pentru ca să nu se mai spargă. Se regăsesc în bucătăria fiecărei gospodine
O femeie va fi judecată după ce și-a furat propria mașină de la amanet. Banii primiți nu au fost de ajuns
Actorul român care a iubit o singură femeie timp de 50 de ani. A cerut-o de soție când încă era elevă
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Tânărul care a primit premiul „Studentul român al anului în străinătate”. „Subliniază importanța cercetării mele“
Liberalul Costel Alexe: „Orice zi cu Marcel Ciolacu în funcţia de premier e o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei”
Macron creionează o nouă viziune despre Europa: „Regulile jocului s-au schimbat”
CTP îl face praf pe Piedone, cu program cu tot: „Candidatul Parizer Usturoi” şi „rafala de agramatisme, fraze fracturate...”
Sorana Cîrstea, învinsă fără drept de apel de Iga Swiatek, în turul al treilea la Madrid. Ce a spus poloneza