Piaţă a Primăriei, reabilitată de două ori în 14 ani. Pe ce a cheltuit municipalitatea din Piteşti, în pandemie, o căruţă de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Primăria Piteşti

Cu o întârziere de trei săptămâni faţă de termenul din contract, vineri, 12 martie, a avut loc recepţia unuia dintre cele mai controversate proiecte ale municipalităţii din Piteşti: reabilitarea Pieţei Primăriei.

Este cea de-a doua intervenţie majoră efectuată în zonă în ultimii 14 ani, o investiţie de peste 14 milioane de lei, realizată după ce precedenţii primari au pompat aici sume uriaşe pentru pavare/respectiv reparaţii. 

De data aceasta, în zonă a fost montat granit cu aspect de gresie banală - materiale aduse din China şi India. Noile plăci galben-maronii le-au înlocuit pe cele gri montate în mandatul lui Tudor Pendiuc (PSD), a căror rezistenţă a început să cedeze încă dinaintea recepţiei de atunci a lucrării.

Decizia unei noi reabilitări (care, în plus, faţă de lucrarea precedentă, mai are câteva elemente, inclusiv o toaletă subterană amplasată în buricul târgului) a fost luată în mandatul lui Cornel Ionică (PSD).

Recepţia noii investiţii care a înghiţit milioanele bugetului local a fost făcută vineri de actualul primar Cristian Gentea (PSD).

Foto C.S.

A doua reabilitare în 14 ani. Pe ce a cheltuit Primăria Piteşti, în an de pandemie, alte peste 15 milioane de lei

Procedura s-a efectuat în prezenţa reprezentanţilor municipalităţii piteştene, ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, ai Inspectoratului de Poliţie, ai Direcţiei Culte şi Patrimoniu, dar şi ai societăţilor Distrigaz, RDS RCS, Telekom, STS şi, desigur, a constructorului SC Tehno Fluid Solutions – lider de asociere.

"Proiectul, început acum un an, a presupus refacerea zonei pietonale prin montarea de pavaj ornamental din dale de granit 25-25 cm, lucrările incluzând strat de şapă semi-umedă de înaltă rezistenţă pentru granit, dale din beton de ciment, strat din piatră spartă, strat din balast, nisip anticapilar cu grosimea de 5 cm", a explicat vineri primarul Cristian Gentea.

Suprafaţa totală a intervenţiei este de 11 550 mp, din care bordură granit - 1.165 ml, spaţiu verde - 3.038,7 mp, granit - 7.019,4 mp, pavele - 620 mp, piatră recompusă - 872,2 mp, bordură granit - 1.165 ml, glaf granit bănci şi parapeţi beton - 278,3 ml. 

S-a extins zona de bănci prin montarea unor rigole din lemn plastifiat şi au fost montate, în spătarele acestora, prize USB pentru încărcarea telefoanelor mobile, iar dozele şi cablurile au fost înglobate în beton. 

În total, sunt montate 23 de bănci pe platou şi 200 ml de băncuţe încastrate.

"Iluminarea este asigurată prin 26 de corpuri iluminat ambiental spaţii verzi, 13 corpuri iluminat ambiental semiînălţime, 50 de corpuri iluminat încastrate, 8 corpuri iluminat arhitectural, 28 de corpuri iluminat stâlpi 4 m şi 18 corpuri iluminat stâlpi 12 m. Stâlpii de iluminat, prevăzuţi cu sursă de lumină – tip LED, de culoare gri, au fost relocaţi, iar cablurile au fost îngropate. Piaţa Primăriei beneficiază şi de un video wall performant", mai pune edilul.

Potrivit primarului, spaţiile verzi au fost mărite cu aproximativ 10 mp, suprafaţa lor urmând a fi întreţinută de o instalaţie care cuprinde 214 aspersoare cu sistem automat.

Foto C.S.

A doua reabilitare în 14 ani. Pe ce a cheltuit Primăria Piteşti, în an de pandemie, alte peste 15 milioane de lei

Primarul spune că s-au făcut economii

Piaţa Primăriei are acum şi un grup sanitar subteran, dotat cu lift pentru persoane cu dizabilităţi.

"Valoarea finală a contractului a scăzut cu 1 432 986,03 lei cu TVA inclus din cei 15 599 061,23 cu TVA inclus, reprezentând valoarea iniţială a acestuia. Scăderea cu peste un milion de lei reprezintă economie la bugetul local şi s-a realizat prin optimizarea proiectului", explică primarul.

În prima etapă a recepţiei nu au fost obiecţiuni consemnate în procesul-verbal. 

"Direcţia Culte şi Monumente a avut o singură observaţie: din motive obiective (lucrări executate pe fonduri europene în zona clădirii Filarmonicii, aflate încă în garanţie, asupra cărora nu se poate interveni), nu a fost executat portalul de la intrarea în clădirea Filarmonicii, pentru acesta întocmindu-se notă de renunţare şi dispoziţie de şantier", mai spune edilul. 

De astăzi, Piaţa Primăriei este deschisă pentru public.

"Municipalitatea face apel pentru păstrarea curăţeniei, pentru folosirea cu responsabilitate a grupului sanitar şi a pubelelor pentru gunoi", mai spune primarul.

Vă recomandăm să citiţi şi:

În Piteşti a fost realizat primul parc de agrement pentru câinii de companie

A doua reabilitare în 14 ani. Pe ce a cheltuit Primăria Piteşti, în an de pandemie, alte peste 15 milioane de lei