FOTO Candele aprinse la toate mormintele din Nucşoara - Argeş, comuna simbol al rezistenţei anticomuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Elena Iagăr

Sute de candele au fost aprinse în noaptea de Înviere în toate cele trei cimitire ale comunei argeşene Nucşoara. Preoţii şi voluntarii s-au îngrijit ca Lumina Sfântă să ajungă la fiecare mormânt creştin.

Paştele sub semnul stării de urgenţă i-a îngrijorat pe argeşenii de la sate nu atât pentru Slujba Învierii la care n-au mai putut ajunge, cât pentru o tradiţie care, în multe localităţi, se ţine cu smerenie de sute de ani.

Obiceiul cere ca, după ce iei Lumina Sfântă, să treci cu ea şi pe la mormintele înaintaşilor, fiindcă, aşa cum preoţii amintesc de fiecare Paşte, sărbătoarea Învierii nu are legătură doar cu existenţa de aici, ci şi cu existenţa de dincolo.

La Nucşoara, comuna simbol al rezistenţei anticomuniste (cea mai lungă şi puternică mişcare de acest gen din Europa a fost condusă de fraţii Toma şi Petre Arnăuţoiu, grupul de partizani de aici fiind sprijinit de învăţători, preoţi, mici proprietari şi de zeci de familii care şi-au riscat viaţa şi mica proprietate pentru a apăra ţara de coşmarul totalitar şi de nedreptate), localitatea unde tradiţiile creştine sunt păstrate cu sfinţenie, toate mormintele creştine au primit azi-noapte Lumină Învierii. 

"Preoţii, primarul şi câţiva voluntari au aprins lumânări la toate mormintele din cele trei cimitire din comună. Faptă folositoare sufletelor morţilor, dar şi viilor deopotrivă", explică Elena Iagăr, managerul Şcolii Populare de Arte si Meserii Piteşti, care a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii din cimitirele comunei Nucşoara în noaptea de Înviere.

Citeşte şi: Partizanii libertăţii, hăituiţi aproape zece ani de Securitate. Povestea grupului de luptători anticomunişti de la Nucşoara şi a celor 33 de familii care l-au sprijinit

 

FOTO Candele aprinse la toate mormintele din Nucşoara - Argeş, comuna simbol al rezistenţei anticomuniste