Doliu la Şcoala „Adrian Păunescu“ din Pitesti. Galerie foto

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii aduc un ultim omagiu

Elevii şi  profesorii Şcolii generale  nr. 15  "Adrian Păunescu" din Piteşti  au primit cu durea vestea trecerii în lumea de dincolo a poetului care le-a fost părinte spiritual.

GALERIE FOTO: ELEVII ŞI PROFESORII AU ADUS UN ULTIM OMAGIU LUI ADRIAN PĂUNESCU

 O veste tristă a răsunat în radioul şcolii în această dimineaţă: "Adrian Păunescu a decedat în jurul orei 7.15." Scurt, trist şi dureros!

“Trăiesc şi mor în fiecare zi,/ Cartela mea de viaţă se descarcă,/Scriind , pe viaţă şi pe moarte parcă,/ Paradoxal, de teama de-a muri.” Cu aceste versuri din volumul „Până la capăt” şi-au început, astăzi, cursurile elevii  Şolii Adrian Păunescu.  În primele ore ale claselor de gimnaziu nu s-a vorbit decât despre poetul care în urmă cu 7 ani a consimţit şi a fost încântat ca şcoala din Găvana să-i poarte numele.

 Câteva lacrimi au curs pe obrajii profesoarelor şi elevelor care au adus o candelă lângă fotografia poetului, iar masa din holul principal s-a umplut, repede, cu flori.

“ A fost o onoare pentru noi să-l avem părinte spiritual. Cuvintele sunt puţine şi sărace ca să-l descriem pe poetul Adrian Păunescu. L-am cunocut însă, ca om, în 2003 când şcoala noastră i-a primit numele. Un om excepţional a cărui voce vibrantă a adus o linişte ca de mormânt într-o curte a şcolii plină până la refuz. Le-a adresat, atunci, elevilor un singur îndemn: Să fiţi cinstiţi, drepţi şi ascultători! Ne-a oferit în dar tot ce avea mai bun- versurile sale - şi s-a îngrijit de noi să primim toate volumele pe care şi-a pus semnătura.”, a declarat, în exclusivitate pentru Adevărul de  Seară,   Elena Gobej, directorul şcolii.

 Chiar dacă se aşteptau din clipă în clipă la cumplita veste, dascălii şi elevii de la Şcoala Adrian Păunescu sperau într-o minune.

 “ Nu se va mai naşte cineva ca Adrian Păunescu. N-o spun doar pentru că ne-a fost ca un părinte ci pentru că a avut o adevărată menire, ca poet. Un om care a ştiut să spună lucrurilor pe nume, un invincibil pe care doar moartea a reuşit să-l răpună, dar ale cărui versuri vor răsuna în eternitate”, a a spus, cu larimi în ochi,  Livia Preoteasa, profesor.

 Poetul le promisese elevilor şi dascălilor şcolii ce-i poartă numele că în 2013, la aniversarea a 10 ani de la botezul instituţiei, va susţine, la Piteşti, un mare spectacol.

„Când am plecat, dimineaţă, de-acasă, m-am rugat câteva clipe pentru Adrian Păunescu. La nici o oră am aflat că s-a stins. L-am iubit pe Adrian Păunescu pentru tot ce a însemnat pentru noi, românii de rând. Am fost un fan al Cenaclului Flacăra şi l-am urmat pe marele poet de câte ori mi s-a ivit ocazia, cu onoare şi cinste”, a spus, afectată, Livia Preoteasa, profesor.

 “Am învăţat că geniile nu mor iar poeziile din volumele pe care le-a dăruit bibliotecii noastre, vor rămâne, pentru noi, dovada geniului său”, a spus Robert Vladu, elev în clasa a VIII-a. Colegii săi au rămas câteva ore şi-n sala de lectură, iar de data aceasta, nu dascălii au fost cei care i-au trimis spre bibliotecă.
 Cei care n-au ocazia să meargă în capitală ca să-i ofere un ultim omagiu lui Adrian Păunescu, o pot face aici, în Piteşti, la şcoala ce-i poartă numele ( Strada Paltinului, cartier Găvana II).