Destinul celui mai tânăr român care a traversat Atlanticul într-o barcă cu vâsle: „În copilărie munceam de la 5 dimineaţa până noaptea târziu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Olteanu pe barcă în mijlocul Oceanului Atlantic FOTO: arhiva personală

Ionuţ Olteanu, din Mioveni (Argeş), este mezinul echipei „Atlantic4“, cea care a stabilit recordul de traversare a Oceanului Atlantic într-o barcă cu vâsle.

Echipa românească „Atlantic4“, formată din Andrei Roşu, Vasile Oşean, Ionuţ Olteanu şi Marius Alexe, a stabilit pe 22 ianuarie 2018 un nou record de traversare a Oceanului Atlantic, în cadrul celei mai grele curse de canotaj din lume, „Talisker Whisky Atlantic Challenge“. Atlantic4 a traversat Oceanul Atlantic în 38 de zile, 14 ore şi 32 de minute, recordul precedent fiind de 44 de zile, 20 de ore şi 22 de minute, aparţinând echipei britanice „All Beans No Monkeys“.

Prima echipă din România şi totodată din Europa de Est participantă la cea mai grea cursă de canotaj din lume a plecat din La Gomera (Spania) la data de 14 decembrie 2017 şi a ajuns în Antigua (Caraibe) la 22 ianuarie 2018. Originar din oraşul Mioveni, Ionuţ Olteanu (23 de ani), mezinul echipei, a povestit pentru „Adevărul“ experienţa traversării Atlanticul, pregătirea cursei şi cât de mult l-a ajutat experienţa de viaţă.

A rezistat pe o insulă pustie

Pentru Ionuţ Olteanu, bucuria recordului a fost cu atât mai mare cu cât el a fost ales să facă parte din echipaj în urma unei preselecţii foarte grele, derulată anul trecut. „Selecţia pentru proiect nu a fost deloc uşoară. S-au înscris 240 candidaţi, sportivi amatori sau profesionişti. În prima etapă s-au dat teste care conţineau peste 1.000 de întrebări formulate pe baza unor criterii stabilite de cei doi iniţiatori - Vasile Oşean si Andrei Roşu. În etapa următoare, am trecut la un set de analize amănunţit, pentru a vedea cât de apţi medical suntem. În cea de a treia şi ultima etapă din preselecţii, în care am promovat doar o parte dintre cei rămaşi, am trecut la probe cu aparate medicale, pentru a ni se măsura rezistenţa la efort fizic. Dupa trecerea cu brio de primele trei probe, am primit frumoasa veste că mă aflu printre cei zece finalişti, urmând să desfăşurăm următoarele probe la Sulina, pe o insulă pustie, cu provizii limitate de hrană şi fără tehnologie. Am trecut la şase luni de antrenament împreună. La sfârşitul lunii martie 2017, când am promovat aceste probe care mi-au adus locul în barcă, trecuse deja un an de la înscrierea în proiect“, spune Ionuţ Olteanu. Principalul motiv care l-a determinat să se înscrie este totuşi cauza socială pe care o promovează proiectul, şi anume construirea unui centru socio-medical Hospice de la Adunaţii Copăceni, destinat copiilor diagnosticaţi cu boli limitatoare de viaţă.

„În copilărie şi adolescenţă am ales să muncesc“

Ionuţ Olteanu s-a pregătit foarte mult pentru a ajunge la performanţele de acum. De la 13 ani a plecat de acasă şi s-a descurcat singur. Legat de cei zece ani de când a plecat de acasă, tânărul performer declară: „Nu pot spune că a fost dificil, a fost un drum ales de mine pentru a-mi realiza visele. Pentru aceasta am înţeles că trebuie să muncesc, să mă străduiesc şi să încerc din nou dacă dau greş. Liceul l-am făcut departe de casă şi apoi am ales să fac la Bucureşti cursul de tehnician maseur. După care m-am angajat tot în Bucureşti la o clinică particulară de recuperare medicală, cea la care lucrez şi în prezent. De aici proiectele mele au luat o altă întorsătură. De la omul care voia să-şi atingă scopurile, am ajuns să renunţ la acestea din bucuria de a ajuta oamenii cu probleme de sănătate“.

Înainte de terminatea selecţiei pentru ultimul loc din barca ce urma să traverseze Atlanticul, Ionuţ declara că are o rezistenţă foarte mare şi că poate să muncească 24 de ore fără oprire. „Sursele rezistenţei mele sunt copilăria şi adolescenţa mea, când, acasă la părinţi, în loc să-mi petrec vacanţele la terasă, am ales să muncesc. Munceam de la cinci dimineaţa până noaptea târziu, căpătând astfel rezistenţa fizică ce mi-a fost de folos în următoarele proiecte“, a declarat Ionuţ Olteanu.

Cum a reuşit să evite răsturnarea bărcii

Ionuţ a povestit şi care au fost cele mai dificile momente din traversarea Atlanticului: „Lupta cu valurile nu a fost una uşoară, mai ales în ziua a noua, când un val foarte înalt din lateral a lovit barca şi a răsturnat-o parţial. Atunci am avut un moment de prezenţă de spirit şi am sărit în partea opusă a bărcii, reuşind să o echilibrez înainte de răsturnarea completă. În acele momente era şi uşa cabinei întredeschisă şi, dacă s-ar fi răsturnat, intra complet apa în cabină, scurtcircuitând aparatura electrică, sistemul de navigaţie şi celelalte dotări, fără de care continuarea traversării nu ar mai fi fost posibilă. Un alt moment dificil a mai fost şi faptul că, din cauza apei sărate ce stătea în permanenţă pe mâinile mele, dupa 15 zile bătăturile au început să se transforme în răni“.

Tânărul a povestit şi cum s-a descurcat cu rezervele de hrană şi apă. „Proviziile de hrană au fost în medie de 70% uscată şi 30% mâncare umedă gata preparată, şi suplimentar ceva mâncare care să ne aduca aminte de casă: murături, conserve de carne, un cozonac de Crăciun, batoane şi napolitane, dar în cantităţi mici, câte un produs la trei zile pentru toţi patru. Am ajuns să slăbesc 6 kg din cele 90 pe care le aveam la plecare“, spune Ionuţ.

Surpriza de la finalul cursei

Pentru Ionuţ Olteanu, cea mai frumoasă amintire de pe perioada traversării Atlanticului „rămâne povestea inelului ce a traversat cu mine Atlanticul ca să facem cea mai specială cerere în căsătorie“. La finalul cursei de 5.000 km, cel mai tânăr român care a traversat Atlanticul într-o barcă cu vâsle şi-a cerut logodnica în căsătorie.