De ce e barza reticentă? Ornitologii explică de ce mutarea cuibului, prin ordin ministerial, n-a fost pe placul zburătoarei de la Schitu Goleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Societăţii Ornitologice din România ştiu de ce barza de la Schitu Goleşti refuză relocarea. Mutarea cuibului, prin ordin de ministru, s-a făcut la o distanţă mult prea mare de fosta sa “adresă” şi, cel mai probabil, zburătoarea îşi va face un alt cuib tot în preajma vechiului său “domiciliu”.

Mutat, prin ordin ministerial, ca urmare a repetatelor reclamaţii făcute de un localnic supărat pe migratoarea protejată de lege, cuibul celebrei berze de la Schitu Goleşti a ajuns la 600 de metri de fosta "adresă" . Distanţa este şi motivul pentru care Ciconia ciconia (denumirea ştiinţifică) nu se lasă relocată. 

“După ce au migrat în Africa Sud-Sahariană păsările acestea se întorc, începând cu prima parte a lunii martie, exact în locul unde ştiu că au lăsat cuibul. Barza are un ataşament puternic faţă de cuib. În cazul de la Schitu Goleşti, distanţa de 600 de metri la care a fost mutat cuibul este foarte mare. Dacă relocarea s-ar fi făcut la câteva zeci de metri, probabil că ar fi acceptat deja cuibul, însă în situaţia dată, având în vedere distanţa de peste o jumătate de kilometru, este posibil ca barza să nu mai recunoască acest cuib ca fiind al ei. Cel mai probabil se va mai învârti un timp pe lângă vechiul stâlp şi, dacă nu se va instala acolo unde a fost făcută relocarea, îşi va construi un alt cuib, probabil tot în locul unde l-a avut anterior”, explică, pentru Adevărul, ornitologul Adrian Mestecăneanu, membru al Consiliului Director al  Societăţii Ornitologice din România.

Citeşte şi: Barza de la Schitu Goleşti refuză relocarea. Mutarea cuibului, prin ordin de ministru, n-a fost pe placul zburătoarei abia întoarse din ţările calde