Construcţiile, numitorul comun al celor mai bogaţi argeşeni. Vezi aici care sunt miliardarii din Argeş!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benone Lazăr ocupă locul al doilea în topul miliardarilor argeşeni, conform revistei Forbes

Toţi cei nouă miliardari argeşeni desfăşoară afaceri în construcţii, dar şi în alte domenii care s-au dovedit a fi profitabile. Dacă majoritatea miliardarilor argeşeni şi-au micşorat averile anul trecut faţă de 2009, există şi trei cazuri care au avut afaceri profitabile: Gheorghe Badea, Adrian Prodănel şi partenerii de afaceri nou intraţi în top, Corin Boian şi Cristina Diculescu.

Miliardarii argeşeni nu au un motiv de bucurie după ce au făcut bilanţul pe anul 2010. După ce au tras linie la sfârşit de an, majoritatea au observat că au conturile mai sărace cu câteva milioane de euro.

Cea mai mare pierdere a avut-o cel mai bogat argeşean, Valentin Vişoiu a cărui avere a scăzut cu aproximativ 12 milioane de euro.Vişoiu se clasa anul trecut pe locul 82 în topul Forbes, iar acum ocupă poziţia 98.

„Nu am a mă plânge, dar nici a mă bucura. Afacerile mele au avut o evoluţie liniară în 2010 şi la fel merg şi în acest an“, spune omul de afa-ceri argeşean.

Partener de încredere al Dacia
Ion Lazăr a pierdut un million de euro din averea sa, dar a urcat în topul Forbes de pe locul 172 pe 166. Partener al Uzinei Dacia pentru transportul maşinilor, cifra de afaceri a principalelor companii din holdingul deţinut de Lazăr a crescut: International Lazăr Company cu 1,5 %, iar Hoedlmayr-Lazăr Romania cu peste 50%. Întreaga flotă a holdingului numără aproximativ 600 de camioane.

 Prin grupul de firme Comesad, fraţii Virgil şi Nicolae Dumitru au reuşit să acumuleze o avere impresionantă. Au scăzut câteva poziţii în topul Forbes, de la locul 218 la 226, semn că domeniul construcţiilor şi al industriei petroliere nu au fost profitabile pe timp de criză. În 2010, afacerile totale ale grupului Comesad fost de 30 milioane de euro, iar numărul angajaţilor a sărit de 400.

Strategii profitabile
Constantin Pănescu, omul de la cârma grupului Alcadibo, a investit în ultimii ani în creşterea calităţii produselor şi în îmbuntăţirea productivităţii, strategii ce i-au adus adus profituri în creştere. Cifrele de afaceri ale firmelor Selca şi Metabet au scăzut, însă profiturile au crescut.

„Începând cu anul 2010 am demarat investiţii în utilaje, am făcut proiecte, iar de la începutul acestui an lucrăm la implementarea unei noi linii şi a unei noi tehnologii de producţie“, a declarat pentru Forbes fiul antreprenorului, Cătălin Pănescu, director general al companiei Metabet. Până la venirea unor vremuri mai bune omul de afaceri lucrează din greu la refacerea căii ferate de pe Podul Prieteniei de peste Dunăre.

 Următoarea poziţie este ocupată tot de antreprenori argeşeni, fiind vorba de Pavel Zamfir şi familia. Adriana Zamfir este de profesie economist, iar soţul ei inginer şi au trei firme împreună cu prietenul lor de-o viaţă, Constantin Pănescu. Acoperă domenii diferite, de la construcţii (Selca), industria prelucrătoare (Metabet) până la turism (Alcadibo).

Afacerile cu statul nu sunt profitabile
Afacerile cu statul nu mai sunt la fel de profitabile pentru Gheorghe Axinte, proprietarul firmei de construcţii Argecom. Cele peste 15 contracte semnate cu CNADNR în ultimii trei ani i-au adus probleme antreprenorului argeşean, plăţile în conturile firmei sale fiind adesea întârziate, lucru ce a dus la acumularea de datorii serioase către subcontractori şi către stat.

Unul dintre puţinii miliardari argeşeni cu averea în creştere este Gheorghe Badea, proprietarul Grupului Industrial Componente (GIC) din Piteşti, un grup format din aproximativ 30 de societăţi comerciale cu activităţi în domeniul industriei auto, construcţiilor, proiectării asistate de calculator, servicii pentru întreprinderi, leasing imobiliar şi auto, precum şi activităţi comerciale şi turism. Producţia de component auto a fost asul din mâneca antreprenorului argeşean care l-a scos din criză, prin semnarea unui contract cu Ford Craiova pentru furnizarea de repere metalice şi din mase plastice. Grupul se extinde prin construirea unei hale industriale care va mări capacitatea de producţie, iar în paralel, Badea este partenerul lui Valentin Vişoiu în proiectul de 25 de milioane de euro pentru construirea a 10 hidrocentrale pe afluenţii Argeşului. Badea mai are acţiuni şi la mai multe hoteluri, printre care se numără Star Piteşti, Posada Curtea de Argeş sau Cumpăna – Lacul Vidraru.

Datorii de 6,5 milione de lei
Vânzările auto au mers bine pentru Adrian Prodănel, comercializând anul trecut 215 automobile de lux BMW, adică dublu faţă de 2009. Compania sa a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 12 milioane de euro, cu aproximativ 70% mai mare raportat la 2009 şi s-a extins prin adăugarea brandurilor Land Rover şi Jaguar, vândute prin dealerul Brit Motor AG. Paradoxal, Prodănel deţine firma cu cea mai mare datorie la stat în judeţul Argeş, Prointermed SA, cu o datorie de 6,5 milioane de lei, motiv pentru care Finanţele Publice au pus popriri şi sechestre pe mai multe bunuri mobile.

Cei mai proaspeţi miliardari din topul Forbes sunt Corin Boian şi Cristina Diculescu. Aceştia desfăşoară afaceri în domeniile comerţ cu material lemons, auto şi construcţii, prin firmele Foresta SA şi Vasicos Center.

Aflaţi cât de mari sunt averile miliardarilor argeşeni din noul TOP Forbes 500 Miliardari pe care îl gasiti la chioscurile de ziare!