Neamţ: Hârzobul, cartea de vizită a Neamţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peştele se prepară la fum cald de fag, apoi de cireş, iar aroma finală este dată în „cobza“ de brad.

Reţeta preparării păstrăvului este predată de la o generaţie la alta. „Am învăţat să fac hârzobul de acasă, de la părinţi. Tatăl meu se ocupa de afumat păstrăvul, care se găsea pe atunci în toate pâraiele“, spune Ion Grasu (85 de ani), din Tarcău, unul dintre cei mai vestiţi în meşteşugul realizării hârzobului.

Din cauza vârstei, octogenarul nu se mai ocupă acum de afumatul păstrăvului, dar îşi aminteşte cu plăcere de vremurile în care veneau oameni din toată zona la el pentru a se bucura de peştele cu aromă de brad. Localniciii cred că hârzobul este tradiţional doar în această parte a ţării.

Clonă în Bucovina
„În Bucovina există un preparat similar, care se numeşte «cobză», după forma care i se dă cetinii, şi pentru care se foloseşte păstrăvul afumat la fum rece“, spune inginerul Gheorghe Samachiş , specialist în prepararea hârzobului la păstrăvăria dintre Bicaz şi Taşca.

Pentru a obţine un hârzob, mai întâi se fasonează nuiele de salcie cărora, apoi, li se dă forma unei palete de tenis, prin realizarea unei împletituri dintr-o aţă mai rezistentă. Pe o pereche de astfel de palete se aşterne apoi cetina de brad.

„Se foloseşte bradul, nu molidul, pentru că are o aromă mai bună“, precizează Samachiş. Pe această cetină se aşează păstrăv afumat. „E nevoie de aproximativ două kilograme de păstrăv proaspăt care, după curăţare şi afumare, ajunge la jumătate din greutatea iniţială“, explică specialistul.

Cetina de brad dă aroma
Pentru obţinerea fumului se foloseşte mai întâi un lemn de esenţă tare, iar apoi lemnul de cireş. „Pentru finisarea aromei şi pentru culoare folosim  lemnul de cireş“, mai spune Gheorghe Samachiş. Peştele este aşezat între cele două palete, legate între ele cu nuiele de răchită şi se tund cu foarfecele rămurelele de brad ieşite în afara conturului.

„Învelirea peştelui afumat în cetină de brad îi conferă o aromă deosebită. Totodată, favorizează şi conservarea preparatului pentru o perioadă mai mare de timp. Mirosul bradului alungă insectele, iar hârzobul poate fi păstrat legat de grindă, în cămară“, a precizat bucătarul Ciprian Ţărnă.

Mai multe pentru tine:
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Presupusul iubit al Rodicăi Stănoiu dezvăluie, în sfârșit, adevărul despre relația lor. Marius Calotă spune cine moștenește averea de milioane de euro VIDEO
În timp ce Katy Perry e îndrăgostită lulea de Justin Trudeau, Orlando Bloom nu mai acceptă să aibă orice iubită
Cadouri de Crăciun pentru bărbați care aduc zâmbete: cele mai haioase pijamale și pulovere, sub 100 de lei, care fac sărbătorile memorabile
Ce spune despre România un vlogger american ce a fost arestat în Rusia: Nu există nimic similar!
Lenjerii de Crăciun care aduc magia sărbătorilor în dormitor – Stoc limitat! Alege cadouri cozy și festive pentru întreaga familie
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Horoscop 19-25 decembrie. Taurii sunt puși în fața unei decizii, risc de pierderi pentru Săgetători
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”