Medicul legist care a luat şpagă până a ieşit la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul legist a fost reţinut după un flagrant şi percheziţii domiciliare FOTO arhiva Adevărul

Medicul Radu Ioan Maxim a fost trimis în judecată după un flagrant făcut de anchetatori chiar cu o zi înainte ca legistul să iasă la pensie.

Radu Ioan Maxim (65 de ani), singurul medic legist din Roman a fost trimis în judecată  miercuri, 11 iunie, sub acuzaţia de luare de mită şi fals intelectual. Doctorul, care era şi şeful Laboratului Medico Legal din cadrul Spitalului Roman este acuzat că a primit bani de la diverse persoane, în schimbul eliberării unor certificate medico-legale care să le favorizeze în instanţă.

În urma unui flagrant, medicul a fost prins în timp ce primea 300 de lei de la un investigator sub acoperire şi a fost reţinut pe 16 mai a.c., chiar în preziua ieşirii sale la pensie. Anchetatorii susţin că în perioada martie-aprilie 2014 au fost opt situaţii în care medicul a încasat sume cuprinse între 20 de euro şi 200 de lei pentru a ajuta victime ale unor agresiuni, sau persoane care au comis infracţiuni.

„Atesta, în mod nereal, în certificatele medico-legale eliberate, un număr de zile de îngrijiri medicale mai mare decât cele necesare, sau decât cele efectuate în fapt, în vederea agravării situatiei juridice a agresorilor“, arată anchetatorii. Comportamentul legistului a atras şi inculparea celor care au apelat la „serviciile” sale.

Astfel, Maria Cristina Samson şi Adrian Cichi sunt acuzaţi de dare de mită şi instigare la fals intelectual, iar Ghiorghe Cica este inculpat pentru dare de mită, instigare la fals intelectual şi uz de fals. Maria Cristina Samson i-a dat medicului 200 de lei, pentru a întocmi un certificat pe numele fratelui ei, victima unei agresiuni. Medicul a consemnat în fals un număr mai mare de zile de îngrijiri, acest fapt având implicaţii deosebite în desfăşurarea procesului.

„Atitudinea şi modul de operare a inculpatului Maxim Radu Ioan este de natură a aduce prejudicii grave înfăptuirii justiţiei, ca urmare a atestărilor în fapt efectuate cu ocazia eliberării unor documente medicale care erau depuse la dosarele penale, în condiţiile în care era unica autoritate emitentă a unor astfel de certificate medico-legale la nivel local“, au mai arătat procurorii.

Legistul a fost pus sub control judiciar, iar pentru recuperarea prejudiciului, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurator pe sumele ridicate cu ocazia percheziţiei efectuate în ziua reţinerii medicului. 

Pe aceeaşi temă:

Singurul medic legist din Roman, reţinut pentru luare de mită. A fost prins în flagrant în timp ce lua şpagă de 300 de lei