Deşi a fost condamnat pentru conflict de interese, primarul oraşului Roznov candidează. A cerut subvenţie de la APIA pentru propria fermă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionel Ciubotaru este primarul oraşului Roznov din anul 2000 FOTO: primariaroznov.ro

Ionel Ciubotaru, primarul oraşului Roznov, va candida la alegerile locale din 5 iunie, deşi a fost condamnat în octombrie 2015 la şase luni de închisoare cu suspendare.

Primarul celui mai tânăr oraş din judeţul Neamţ a intrat în atenţia justiţiei în urmă cu doi ani, după ce funcţionarii APIA au identificat un conflict de interese în care s-a aflat edilul şi au sesizat anchetatorii. Ciubotaru a fost acuzat că, deşi nu făcea parte din comisia de gestionare, întreţinere şi exploatare a păşunilor stabilită de Consiliul Local, a analizat personal cererile solicitanţilor şi a semnat fiecare contract în parte.

Pe 26 martie 2013, primarul a depus cerere la primărie şi în aceeaşi zi, instituţia i-a atribuit două loturi de păşune, în suprafaţă totală de 34,89 hectare. Pentru parcelele respective ar fi trebuit organizate licitaţii, dar edilul s-a justificat susţinând că nu a fost mai mult de un doritor pentru fiecare parcelă.

Ionel Ciubotaru a mers apoi la APIA, unde a solicitat subvenţie în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, primind 10.299 de lei. La audieri, el a explicat că ceruse pentru prima dată bani de la APIA pentru că avea 120 de oi şi trei vaci.

Procesul a început în noiembrie 2014 la Judecătoria Piatra Neamţ, iar pe 4 mai 2015 primarul a fost condamnat la 6 luni cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 2 ani şi 6 luni. De asemenea, i-au fost interzise dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie publică.

Decizia a fost atacată atât de primar, cât şi de procurori, iar în octombrie 2015 Curtea de Apel Bacău a menţinut sentinţa, dar i-a ridicat primarului interdicţiile privind candidatura şi ocuparea funcţiilor publice.  

Mai puteţi citi: 

Un blogger din Băicoi candidează la primăria oraşului

Viceprimarul din Băicoi, în vizorul ANI, după ce sora, cumnatul şi soţia au beneficiat de contracte cu statul