Viceprimarul din Băicoi, în vizorul ANI, după ce sora, cumnatul şi soţia au beneficiat de contracte cu statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Fenic, viceprimarul oraşului Băicoi. FOTO ghidulprimariilor.ro
Silviu Fenic, viceprimarul oraşului Băicoi. FOTO ghidulprimariilor.ro

Silviu Fenic, viceprimarul din oraşul prahovean Băcoi, a intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), fiind suspectat că a favorizat prin contracte din bani publici firmele deţinute de sora, cumnatul şi soţia acestuia

Potrivit unui comunicat ANI, Silviu Eugen Fenic a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie penală, ca urmare a încheierii unor contracte între Primăria Oraşului Băicoi, Jud. Prahova, şi S.C. COUNTEX S.R.L. (societate în cadrul căreia sora acestuia deţine calitatea de asociat unic, iar cumnatul său deţine funcţia de administrator), precum şi între S.C. MATERLEC COM S.R.L. (societate în cadrul căreia acesta deţine calitatea de asociat, iar soţia sa deţine funcţia de administrator) şi Grupul Şcolar „Constantin Cantacuzino” Băicoi (instituţie finanţată din bugetul local al oraşului Băicoi).

Ca urmare a acestor contracte, viceprimarul a realizat un folos material, în sumă de 459.000 lei, pentru sine, soţia sa şi rudele sale de gradul al II-lea.

Astfel, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către viceprimar a infracţiunii de conflict de interese.

Potrivit Codului Penal al României, „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

Silviu Fenic nu a depus încă la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit legii, „persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică  […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Pe aceeaşi temă

Trei primari din Prahova, declaraţi incompatibili de ANI. Edilii riscă pierderea mandatului

Primarul oraşului Comarnic, Dorian Botoacă, a fost declarat incompatibil de ANI

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite