Corupţie şi licitaţii trucate pentru aparatura din spital. Cum au fost subtilizaţi 1,1 milioane de euro
0Un fost director al Spitalului Neamţ, doi şefi de la achiziţii şi câţiva afacerişti sunt judecaţi pentru trucarea unor licitaţii pentru cumpărarea de aparatură medicală.
Haosul şi interesele de grup par să fi guvernat activitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ din ultimii ani, anchete penale soldându-se cu trimiterea în judecată a unor persoane cu atribuţii de conducere, iar altele sunt în curs după incendiul catastrofal de pe 14 noiembrie 2020, când zece persoane au decedat la Secţia ATI.
Două anchete ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care s-au soldat cu inculparea a nouă persoane, arată că, prin activităţi ilicite ce au vizat dotarea celei mai mari unităţi sanitare din judeţ cu aparatură medicală, a fost cauzat un prejudiciu de 5.624.565 de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 1,1 milioane de euro.
Pe 28 decembrie 2020, DNA transmitea că au fost deferiţi justiţiei Ioan Lazăr, fost manager al spitalului şi Mihai Popescu, şef Birou achiziţii la Consiliul Judeţean, instituţie care are în subordine unitatea sanitară, acuzaţiile fiind complicitate la abuz în serviciu, respectiv abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.
Alături de ei, în aceeaşi speţă vor fi judecaţi şi doi afacerişti, pentru complicitate la abuz în serviciu. În rechizitoriu se menţionează că, în perioada 2012 - 2013, Mihai Popescu, beneficiind de ajutorul celorlalţi trei inculpaţi, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în legătură cu desfăşurarea unei licitaţii
publice.
Aceasta viza proiectul „Amenajare a blocului operator din cadrul SJU Neamţ“, între cei patru acuzaţi fiind stabilită o înţelegere prealabilă în legătură cu desfăşurarea achiziţiei publice în scopul favorizării unei asocieri de firme controlată de cei doi oameni de afaceri.
„Inculpaţii Popescu Mihail şi Lazăr Ioan ar fi permis implicarea celor doi oameni de afaceri atât la întocmirea documentelor premergătoare organizării procedurii de atribuire, prin care aceştia au stabilit preţul investiţiei, cât şi la activităţile specifice procedurii de licitaţie organizată de Consiliul Judeţean. Acest fapt ar fi condus la câştigarea licitaţiei de către asocierea de firme prin participarea la procedură în calitate de unic ofertant şi la vătămarea intereselor unei alte societăţi comerciale, constând în îngrădirea accesului la procedura de achiziţie publică“, se arată în comunicatul DNA.
Ulterior, cei doi oameni de afaceri ar fi livrat Spitalului Judeţean aparatură medicală cu 3.430.393 lei mai scumpă faţă de valoarea de achiziţie, care a fost de 5.109.011 lei.
Manevre şi la achiziţionarea unui computer tomograf
În acest mod ar fi fost creat CJ Neamţ un prejudiciu de 3.430.393 lei, anchetatorii opinând că respectiva sumă reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea celor doi administratori. Instituţia publică a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma menţionată, fiind dispuse măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor.
Fostul director Ioan Lazăr are şi alte probleme penale. În august 2018, DNA îl acţiona în justiţie, pentru
abuz în serviciu, alături de Oana Murariu, şefa serviciului de achiziţii din cadrul unităţii medicale, Cristian Mihuţiu, Alin Pătraşcu şi Tudor Gheorghe, ultimii trei patroni ai unor firme, care erau acuzaţi de complicitate la infracţiunea menţionată.
Cele două persoane din conducerea spitalului, în perioada 2013 - 2015, ar fi încălcat legea în ceea ce priveşte o licitaţie publică pentru achiziţia unui computer tomograf, la un preţ supraevaluat. Fostului manager Lazăr i se impută că, beneficiind de sprijinul afaceriştilor, care i-au pus la dispoziţie caietul de sarcini, a dispus organizarea licitaţiei pentru cumpărarea computerului în sistem leasing, urmărind estimarea unei valori nejustificate a achiziţiei şi participarea la licitaţie a unui singur ofertant, societatea lui Cristian Mihuţoiu.
„În acest sens, au întocmit caietul de sarcini şi au procedat la respingerea tuturor cererilor de clarificare în scopul îngrădirii accesului altor competitori la procedura de achiziţie. Ulterior, inculpaţii Lazăr Ioan şi Murariu Oana, au întocmit şi avizat o notă prin care s-a stabilit valoarea estimativă de achiziţie a computerului tomograf în sumă de 4.850.000 lei, valoare ce depăşeşte preţurile de achiziţionare a unui echipament similar de către alte unităţi de sănătate“, explică DNA.
Apoi, pe 3 iunie 2015 se încheia contractul de achiziţie a computerului tomograf, în valoare de 4.898.000 lei cu TVA, de la firma lui Mihuţoiu. În acest dosar, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru recuperarea prejudiciului, s-a constituit parte civilă cu suma de 2.194.172,70 lei.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Refuz masiv de vaccinare împotriva COVID-19 în judeţul Neamţ. Motivul acestui aparent eşec
Spitalele pot deveni în orice clipă crematorii. Concluziile ISU Neamţ după ce zece pacienţi au ars de vii