Tehnicienii orădeni care merg în Haiti i-au ajutat să-și recupereze viața

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tehnicianul Valentin Tocuţ se pregăteşte cu îngrijorare pentru plecarea în Haiti

Până în prezent Fundația Theranova, condusă de Jaco du Plessis a făcut fericiţi peste 1.800 de oameni. Protezele făcute de Theranova îi ajută pe cei fără mâini sau fără picioare să ducă o viaţă aproape normală.

CITEȘTE ȘI

Tehnicienii orădenii sunt singurii care vor face proteze pentru victimele din Haiti

„Am pacienţi cu proteze care schiază, se dau pe role, joacă fotbal", spune Jaco du Plessis. Firma condusă de sud-africanul stabilit în Oradea i-a făcut o proteza specială pentru înot Andreei Zurbau, care a participat la emisiunea Dansez pentru Tine de la Pro TV.



Datorită fundației Theranova, Andreea, care a rămas fără un picior după ce o maşină a lovit-o pe ea şi pe bunicul ei, pe trotuar poate să ducă o viață normală. Cel care i-a făcut proteza a fost Valentin Tocuț, unul dintre cei doi tehnicieni care vor face proteze și pentru victimele din Haiti. Valentin spune că Andreea întoată déjà singur și se antrenează foarte mult pentru că dorește să facă înot de performanță.



Iosif Pop, tehnicianul care a plecat în această dimineață spre Haiti a pus pe picioare un alt orădean lovit de soartă. Cristian Dăscălescu (25 de ani) a suferit un grav accident de motocicletă în urmă cu doi ani. A stat imobilizat la pat nouă luni, timp în care medicii au încercat să facă tot posibilul să-I salveze piciorul stâng, rănit grav în urma accidentului. După nouă luni, orădeanul a aflat că ar fi nevoie de încă doi ani să-și recupereze piciorul și nici după această perioadă nu era sigur că-l mai putea folosit la fel ca înainte de accident.



Atunci Cristian a luat o decizie radicală. "Am venit la Theranova și am vorbit cu tehnicienii, am văzut ce fel de proteze fac și am decis să-mi amputeze piciorul", povestește Cristian. El este fericit acum, pentru că la niciun an de când are proteza merge pe bicicletă, face snowboarding și duce o viață aproape normală."Câteodată uit că am proteză", spune orădeanul.

Potrivit președintelui Theranova, Jaco du Plessis, cel mai important în astfel de cazuri este ca cel care suferă o amputație să primească cât mai repede o proteză. "În România, după o amputație se așteaptă doi ani pentru o proteză. În tot acest timp se atrofiază mușchiul piciorului și omul devine dependent, este condamnat la handicap", subliniază du Plessis.