STENOGRAME Cum negocia baronul Alexandru Kiss, alături de alţi grei ai Bihorului, mita din contracte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Kiss, vicepresedintele CJ Bihor

Zeci de mii de pagini au fost adunate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea în dosarul lui Alexandru Kiss, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor. Anchetatorii au scos la iveală tertipurile prin care baronul de Bihor a reuşit să spele milioane de euro, să-şi folosească influenţă şi să conducă, după bunul lui plac, judeţul.

Vicepreşedintele Alexandru Kiss şi milionarul de top Beneamin Rus, patronul firmei de construcţiii Selina au fost reţinuţi la începutul acestei săptămâni, de procurorii DNA Oradea. El este acuzat de spălare de bani, abuz în serviciu luare de mită şi  trafic de influenţă, în formă continuată.  Milionarul Beniamin Rus este acuzat de spălare de bani şi  instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice. 

 Referatul cu propunerea de arestare, întocmit de procurorii DNA Oradea, arată cum a reuşit Kiss, în toţi aceşti ani, să spele milioane de euro şi să prejudicieze bugetul Consiliului Judeţean Bihor. I s-a alăturat atât milionarul Beniamin Rus, cel care a beneficiat din plin de contracte grele, realizate speciale pentru firma Selina, dar şi milionarul Alexandru Mudura, patronul primului malll din Oradea, precum şi un pion extrem de important, respectiv Bojtor Vilmos Laszlo, director al societăţii paravan Ariston Distribution Corporation.

“Spre sfârşitul anului 2003 – prima jumătate a anului 2004, societăţile comerciale Keviep Kft Debrecen şi S.C. Selina S.R.L. Oradea au plătit foloase necuvenite unui grup de persoane, pentru ca acestea să-şi exercite influenţa în favoarea lor în cadrul unor proceduri de achiziţie publică, plata foloaselor necuvenite fiind disimulată sub masca unor importuri de utilaje şi alte mărfuri, la preţuri supraevaluate”, se arată în referatul cu propunerea de arestare, întocmit de procurorii DNA Oradea.

Din grupul de persoane care şi-au exercitat influenţa în favoarea societăţilor comerciale Keviep Kft Debrecen şi S.C. Selina S.R.L. Oradea, în cadrul unor proceduri de achiziţie publică derulate de 11 autorităţile şi instituţiile publice din judeţul Bihor, au făcut Kiss Alexandru, vicepreşedinte şi, ulterior, preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, milionarul Alexandru Mudura, patronul grupului de societăţi Lotus Market şi Bojtor Vilmos Laszlo, director al societăţii paravan Ariston Distribution Corporation. Ulterior, la acest grup au mai aderat Miklossy Ferenc, director general al societăţii comerciale Keviep Kft Debrecen, Miklossy Ferenc Laszlo, administrator al societăţii comerciale S.C. East Bau Construct S.R.L. Oradea şi al societăţii comerciale Keviep Kft – Sucursala Oradea, Beniamin Rus, om de afaceri, patron al grupului de societăţi „Selina” Oradea şi Gheorghe Ioan Roatiş, asociat şi administrator al societăţii comerciale S.C. Martex Trans S.R.L. Oradea.

Groapa de gunoi

Astfel, în toamna anului 2003, Keviep Kft Debrecen Ungaria s-a înscris la licitaţiile publice organizate de Consiliul Local al comunei Sînmartin, Consiliul Local al comunei Popeşti şi Consiliul Local al municipiului Oradea.

Dintre toate aceste contracte, cel mai important a fost contractul de parteneriat public-privat pentru construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea datorită valorii mari, estimată la minim 12 milioane euro, şi a perioadei lungi de valabilitate, 20 de ani.

Documentaţia de participare la procedura de achiziţie a fost solicitată de 26 de societăţi comerciale, dintre care au depus scrisori de intenţie doar 5. Comisia de evaluare a documentaţiilor depuse a selectat ofertele a 4 societăţi comerciale, respectiv Agenda 21 S.A. Bucureşti, A.S.A. International Enviroment Service GmbH Austria, Keviep Kft Debrecen şi consorţiul Varionex Kft – Kaposvari Varosgazdalkodasi RT – Sigma Koveteleskezelo RT Ungaria, propunând continuarea negocierilor.

La data de 28 noiembrie 2002, Consiliul Local Oradea a aprobat „procesul verbal de evaluare a scrisorilor de intenţie” şi a stabilit componenţa comisiei de pregătire şi semnare a acordurilor de proiect. Comisia a fost formată din primarul Petru Filip, Rozalia Biro şi Gavrilă Ghilea, viceprimari la aceea vreme, directori din cadrul primăriei şi consilieri locali.

Evaluarea ofertelor a început la data de 23 aprilie 2003, demersul fiind finalizat la data de 30 iunie 2003,  Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 437/2003 s-a decis continuarea negocierilor doar cu consorţiul condus de Varionex Kft, a cărui ofertă a fost considerată ca fiind cea mai bună. La data de 30 septembrie 2003, comisia de evaluare a decis descalificarea consorţiului condus de Varionex Kft şi invitarea următorului clasat la negocieri, respectiv a societăţii comerciale Keviep Kft Debrecen. Decizia comisiei de evaluare a provocat „stupoare” reprezentanţilor consorţiului Variopol, care au considerat că aceasta este nejustificată.

“ Cu toate acestea, comisia de negociere şi-a menţinut poziţia adoptată, respingând contestaţia şi hotărând continuarea negocierilor cu societatea Keviep Kft. Debrecen” susţin procurorii.

Negocieri pentru Keviep

Potrivit acestora,  continuarea negocierilor cu societatea Keviep Kft. Debrecen, a fost determinată de influenţa exercitată în favoarea societăţii Keviep Kft. Debrecen de  Kiss Alexandru, Bojtor Vilmos Laszlo Mudura Alexandru.

Pe 30 septembrie 2003, Kiss l-a contactat pe Miklossy Ferenc, căruia i-a comunicat că „ …s-a schimbat poziţia consiliului local referitor la acel lucru – aşa cum am vorbit noi – aşa că pe data de 3 încep discuţiile cu voi, legate de groapa de gunoi”.

De asemenea, Kiss a afirmat că „Noi aşa i-am atins pe ceilalţi că nu au asigurat finanţarea”.

Negocierile dintre Consiliul Local Oradea şi societatea comercială Keviep Kft. Debrecen au fost finalizate la data de 23 decembrie 2003, odată cu semnarea contractului de parteneriat public privat.

 La data de 07 octombrie 2003, în ziua anterioară începerii negocierilor cu societatea comercială Keviep Kft. Debrecen Kiss Alexandru a luat legătura cu Rozalia Biro, cea care la vreamea respectivă era viceprimarf al Oradei şi, într-o manieră codificată „Nu s-ar putea ca prietenul tău cu barbă să joace puţin alături?”, s-a interesat care este poziţia primarului de atunci, Petru Filip.

Aceasta l-a asigurat pe Kiss că situaţia este sub control întrucât acesta „nu are prea multe de ales”.

Pentru conceperea schemei de încasare a foloaselor necuvenite pretinse de la societatea comercială Keviep Kft. 15 Debrecen, Kiss şi Mudura Alexandru au apelat la Bojtor Vilmos Laszlo, directorul societăţii paravan Ariston Distribution Corporation. Regulile au fost dictate de către Mudura şi Kiss, în timp ce Bojtor Vilmos Laszlo a avut rolul de interpus la încheierea contractelor, prin intermediul cărora urmau să fie achitate foloasele necuvenite. Pentru acest serviciu Bojtor „a cerut 1%”.

Cum  Kiss şi  Mudura au ajuns la concluzia că  Bojtor putea fi folosit şi într-o altă operaţiune, în care a fost implicat Beniamin Rus patronul grupului de firme SELINA Oradea,  Kiss la anunţat pe Mudura Alexandru că „eu am stabilit că 3% primeşte el, în plus 1% pentru cheltuieli, deci maxim 4%”. În aceeaşi zi, Kiss i-a cerut lui Mudura  să blocheze semnarea contractului cu Miklossy Ferenc, întrucât acesta nu „poate deconta” în „forma asta”, adică nu are posibilitatea de a recupera banii plătiţi, cu titlu de foloase necuvenite. Totodată, i-a transmis lui Mudura că „astfel de contracte trebuie semnate de către prietenul nostru cu ei”, adică de l Bojtor

Kiss şi Mudura au decis ca încasarea foloaselor necuvenite pretinse de la societatea comercială KEVIEP Kft. Debrecen să fie efectuată printr-un plan bine pus la punct.

Potrivit procurrilor DNA Oradea, foloasele necuvenite încasate de  Kiss Alexandru Bojtor Vilmos Laszlo şi Alexandru Mudura sunt de 300.000 euro, diferenţa fiind determinată de costurile procesului de spălare a banilor. Foloasele necuvenite au putut fi înregistrate în contabilitatea societăţii comerciale S.C. East Bau Construct S.R.L. Oradea drept cheltuieli cu achiziţia de mărfuri şi utilaje, iar într-o fază ulterioară au fost recuperate prin includerea lor 24 în situaţii de lucrări.

Cu dedicaţie pentru Selina

În toamna anului 2003, grupul de firme „Selina” Oradea a participat la procedurile de achiziţie publică, iar pentru a obţine lucrările dorite, Beneamin Rus a apelat la serviciile grupului de influenţă format din Kiss Alexandru,  Bojtor Laszlo şi  Alexandru Mudura.

 După ce a luat cunoştinţă de faptul că existau resurse financiare, pentru a se putea plăti către societatea comercială S.C. Selina S.R.L. Oradea, în avans, suma de 10 miliarde lei Kiss Alexandru l-a contactat telefonic pe Rus  comunicându-i rezultatul demersurilor efectuate în favoarea acestuia. Kiss şi-a dat acordul pentru ca societăţii comerciale S.C. Selina S.R.L. Oradea să-i fie atribuite lucrările de deszăpezire a drumurilor judeţene în iarna 2003 - 2004.

În data de 27.10.2003, Kiss l-a contactat pe suspectul Mudura  ocazie cu care au discutat atât despre „contractul” cu „tipul din Debreţin”, cât şi despre foloasele necuvenite care urmau să fie încasate de la Rus. Astfel, referindu-se la Bojtor, intermediarul încasării foloaselor necuvenite plătite de societatea comercială KEVIEP Kft Debrecen, Mudura i-a transmis lui Kiss Alexandru Iosif Francisc că „El şi pentru cealaltă este bun”, adică pentru a intermedia încasarea foloaselor necuvenite de la inculpatul Rus Beneamin.

În momentul în care Kiss a afirmat că „… am crezut că deja aţi vorbit asta”,  Mudura i-a răspuns „Da, că voi fi eu prost să vorbesc ceva fără tine”. Din convorbirea telefonică purtată de  Kiss şi Mudura rezultă că „mâine îl semnează tipul din Debreţin” urmând ca „…după aia îl semnează prietenul nostru Rus”. Modul în care Kiss a gândit organizarea activităţii infracţionale l-a impresionat pe suspectul Mudura Alexandru, care a declarat că „Pur şi simplu sunt electrizat! Eşti abil!”.

Societăţile din grupul de firme „Selina” Oradea şi-au adjudecat toate contractele vizate de Rus.

Foloasele necuvenite pretinse de Kiss, Bojtor şi Mudura de la Rus au fost achitate tot sub masca unor operaţiuni comerciale derulate prin intermediul societăţilor paravan Ariston Distribution Corporation şi Wasley’s Worldwide LLC Washington

 Terenuri pentru cartiere sociale

Influenţa şi autoritatea lui Kiss au sporit, şi mai mult, după ce a fost ales, în iunie 2004, în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, funcţie de care s-a folosit pentru a sprijini, pe mai departe, societăţile comerciale ale lui Rus care, pe parcursul celor patru ani de mandat, au câştigat numeroase contracte de lucrări finanţate de Consiliul Judeţean Bihor, printre care se află contractul de vânzare a pachetului majoritar de acţiuni la societatea comercială S.C. Drumuri Judeţene S.A. Oradea, precum şi contractele de vânzare-cumpărare a unor imobile din domeniul privat al judeţului Bihor.

Aici intră şi vânzarea respectiv cumpărarea terenurilor unde astăzi este ridicat cel mai de lux cartier al Oradei.

“Încă de la început, inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc a conceput un plan prin care terenurile respective să fie cumpărate de societatea comercială S.C. Selina S.R.L.”, susţin procurorii DNA Oradea.

În vederea parcelării terenurilor şi a scoaterii la vânzare doar a suprafeţelor de teren, amprenta la sol a blocurilor, vizate de societatea comercială S.C. Selina S.R.L. Oradea, Rus a efectuat demersuri în vederea întocmirii documentaţiilor de urbanism pentru proiectele imobiliare care urmau să fie realizate pe terenurile din Oradea, chiar  dacă Selina nu dobândise încă dreptul de proprietate asupra terenurilor.

“Modul în care a fost concepută vânzarea era profund păgubitor pentru Consiliul Judeţean Bihor, întrucât terenurile rămase în proprietatea sa nu mai aveau nicio valoare comercială, întrucât ele nu mai puteau fi utilizate pentru edificarea altor construcţii datorită depăşirii coeficientului de ocupare a terenurilor. Acest fapt a fost ascuns cu grijă atât consilierilor judeţeni, cât şi potenţialilor ofertanţi, toată lumea fiind convinsă că se scot la vânzare cele două terenuri în bloc. Raportat la suprafaţa totală a celor două terenuri şi la preţul de vânzare evaluat, achiziţia lor era destul de scumpă şi, în consecinţă, inaccesibilă pentru foarte multe firme care din această cauză nici nu sau mai înscris la licitaţie”, susin procurorii DNA Oradea.

Toate demersurile legate de vânzarea terenurilor au fost făcute astfel încât să favorizeze grupul de firme „Selina” Oradea.

Dacă ofertanţilor neagreaţi Kiss a refuzat să le furnizeze informaţiile necesare fundamentării ofertelor, lui Rus  nu doar că i-a permis accesul la aceste informaţii, şi încă înainte de publicarea anunţurilor de organizare a licitaţiilor, ci chiar l-a angrenat în activitatea de redactare a caietelor de sarcini.

Bugetul CJ Bihor, prejudiciat cu peste 6 milioane de euro

Prin modul în care a organizat vânzarea către Selina a terenurilor de pe cele două amplasamente, Kiss Alexandru a cauzat Consiliului Judeţean Bihor un prejudiciu total de 6.126.219,4 euro.

Favorizarea societăţii Selina de către Kiss a continuat şi după finalizarea celor două licitaţii. Kiss a pretins şi primit foloase necuvenite, care i-au fost achitate de către Rus , sub masca unor importuri de utilaje din Germania şi Olanda, pe care societăţile din cadrul grupului de firme „Selina” Oradea le-au efectuat, prin intermediul societăţii paravan Wasley’s 39 Worldwide LLC Washington, controlată de Bojtor

 În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, în perioada februarie 2006 – iulie 2006, în baza unei înţelegeri prealabile, Kiss  a primit de la Rus 702.375 euro, bani ce i-au fost achitaţi în mai multe tranşe, prin intermediul lui Boitor Vilmos Laszlo, pe care a pretins-o pentru a-şi îndeplini defectuos atribuţiile de serviciu în legătură cu vânzarea terenurilor situate în Oradea.

Afacerea Electrocentrale

În perioada 08.11.2004 – 23.03.2009, în baza a 1.115 facturi fiscale, societatea comercială Martex Trans Oradea a livrat efectiv către Electrocentrale Oradea ‚ 1.511.111,93 tone cărbune, în valoare totală de 151.653.302,54 lei, echivalentul a circa 43 milioane euro.

Societatea Martex Trans Oradea a reuşit să obţină încheierea contractelor de furnizare de cărbune energetic ca urmare a 48 exercitării, în favoarea acesteia, a influenţei lui Kiss Alexandru preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, în perioada 2004 – 2008, Alexandru Mudura, patronul grupului de firme LOTUS Market Oradea şi a lui Bojtor Vilmos Laszlo asupra funcţionarilor din cadrul societăţii comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicaţi în derularea procedurilor de achiziţie publică.

Kiss şi-a exercitat influenţa în favoarea societăţii comerciale  Martex Oradea şi pe parcursul derulării contractelor de furnizare de cărbune, prin primirea unei delegaţii a producătorului maghiar, la solicitarea lui Bojtor Vilmos Laszlo, precum şi prin intervenţii la Primăria Oradea, pentru aprobarea contractării de către societatea Electrocentrale  a unui credit de 18 milioane lei, necesar pentru achitarea cărbunelui.

Legătura dintre Kiss şi Mudura, pe de o parte, şi denunţător, care potrivit unor surse  apropiate anchetei ar fi Gheorghe Roatiş, pe de altă parte, a fost realizată de către  Bojtor Vilmos Laszlo.

Astfel, în toamna lui 2004, Bojtor l-a abordat Roatiş, propunându-i să intre în „afacerea” de livrare de cărbune către societatea comercială S.C. Electrocentrale S.A. Oradea şi asigurându-l de sprijinul lui Kiss şi lui Mudura, care vor interveni la funcţionarii societăţii comerciale s, implicaţi în derularea procedurilor de achiziţie publică, în favoarea societăţii Martex, care a reuşit să obţină contracte de furnizare de cărbune energetic, în timp Kiss, Bojtor şi Mudura au pretins şi primit de la denunţător diverse sume de bani. 

Bojtor a impus societăţii fie încheierea unor contracte fictive de comision, fie încorporarea foloaselor necuvenite în preţul de achiziţie al cărbunelui. Astfel, pe de o parte, în cazul livrărilor de cărbune provenind de la producătorii maghiari, primirea foloaselor necuvenite a fost disimulată, prin încheierea unor contracte fictive de comision cu societăţile paravan Ariston Distribution Corporation, Melandon International LLC şi Hardington Worldwide LLC, societăţi controlate de  Bojtor, încheiere urmată de efectuarea mai multor transferuri bancare către societăţile paravan

Cărbune cu comisioane

De exemplu, pentru un tren de cărbune, pe care l-a facturat către societatea Electrocentrale, în schimbul sumei totale de 43.936,40 euro, Matrex  a efectuat următoarele plăţi: 22.910,77 euro către furnizorul maghiar, 6.221,60 euro către o societate comercială care a asigurat  transportul pe teritoriul Ungariei şi 3.663,80 euro către societatea comercială Via Terra, pentru transportul pe teritoriul României şi alte servicii conexe.

Sumei totale de 32.796,17 euro, reprezentând costul cărbunelui şi al transportului, i se adaugă „comisionul”, în cuantum de 8.007,54 euro şi suma de 3.132,69 euro, reprezentând câştigul societăţii comerciale Martex.

 În acest exemplu,, „comisionul” reprezintă circa 35% din preţul de achiziţie al cărbunelui, aproximativ 25% din preţul cărbunelui cumulat cu costul transportului acestuia, până la sediul beneficiarului, respectiv 18% din preţul total de livrare către societatea comercială . Electrocentrale S.A. Oradea.

În total, în perioada 23.06.2005 – 19.05.2008, Martex, administrată de Roatiş, a plătit „comisioane”, aferente contractelor de furnizare de cărbune energetic încheiate cu societatea Electrocentrale Oradea, în valoare de 3.210.472.21 euro, care au fost împărţite în mod egal între Bojtor Vilmos Laszlo, de pe o parte şi  Kiss Alexandru şi numitul Mudura Alexandru, pe de altă parte, fiecărei părţi revenindu-i suma de 1.605.236,1 euro.

“Astfel, în perioada 2004 – mai 2008, prevalându-se de influenţa avută asupra funcţionarilor din cadrul societăţii comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicaţi în procedurile de achiziţie publică, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, împreună cu inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo şi numitul Mudura Alexandru, în mod repetat, inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc a pretins şi primit de la denunţător suma de 3.210.472.21 euro, promiţând că-i vor determina pe funcţionari să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială”, susţin procurorii DNA Oradea.

Atât Alexandru Kiss cât şi Beneamin Rus au fost puşi sub control judiciar de către magistraţiii Tribunalului Bihor, urmând ca săptămâna viitoare, la Curtea de Apel Oradea, să se judece apelul. 

Vă mai recomandam:

Baronul Alexandru Kiss, vicepreşedintele CJ Bihor, şi milionarul Beniamin Rus vor fi cercetaţi sub control judiciar

Vicepreşedintele CJ Bihor, Alexadru Kiss, a fost adus în faţa instanţei cu propunere de arest preventiv