Oradea suflă în ceafa Clujului, în competiţia atragerii de bani europeni în regiunea de dezvoltare Nord-Vest
0Din 2009 încoace, Primăria Oradea a contractat finanţări de peste 154 de milioane de euro, pentru un număr de 32 de proiecte aflate în derulare. Aceste cifre plasează oraşul de pe malurile Crişului Repede pe locul doi, după Cluj-Napoca, în topul municipiilor-magnet pentru bani europeni, din cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, potrivit informaţiilor primite de la Horea Droc, şeful biroului judeţean Bihor din cadrul Agenţi
În prima lună din anul viitor, Primăria Oradea va semna patru noi contracte de finanţare, în valoare totală de 14 milioane de euro, pentru patru proiecte: etapa a doua de reabilitare a Cetăţii Oradea, reabilitarea şi iluminarea Pasajului Vulturul Negru, reabilitarea Pieţei Unirii şi modernizarea centrului de îngrijire copii din Piaţa 1 Decembrie. „Suntem pe primul loc în top, dacă ne comparăm cu oraşe de aceeaşi anvergură, precum Satu Mare, Baia Mare sau Bistriţa", a spus Dumitru Sim, Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbana din cadrul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din Primăria Oradea.
Centrul istoric, renovat şi promovat cu bani europeni
Oradea renaşte practic, cu bani europeni. Graţie finanţărilor comunitare, Piaţa Unirii va fi supusă unui „facelift" de circa 21 de milioane de lei. . „Se va face reconfigurarea arhitecturală şi urbanistică a planului Pieţei Unirii, respectiv remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canalizaţii tehnice a tuturor cablurilor ce poluează estetic, astfel încât percepţia vizuală a faţadelor cu valori patrimoniale să fie nemijlocită, iar perspectivele create, accentele şi caracterul noului spaţiu creat să contribuie la redarea unei ambienţe proprii atmosferei istorice a pieţei", a spus Dumitru Sim. Responsabilii proiectului de reabilitare şi-au propus să respecte, pe cât posibil, modul în care arăta centrul Oradei la începutul anilor 1900. „Vrem să fim cât mai aproape de orginal, însă adaptat la nevoile orădenilor de acum", a subliniat Dumitru Sim. Prima etapă a revitalizării Cetăţii Oradea, pentru a o introduce în circuitul turistic european, beneficiază de asemenea, de o finanţare de 36,7 milioane de lei, din care 580.000 de lei sunt asiguraţi din bugetul local, restul fiind contribuţia ministerului şi a Uniunii Europene.
Banii UE, buni la toate
Clădiri care stăteau să se prăbuşească au fost tranformate în spaţii moderne, în care vor funcţiona centre pentru copii sau centre de cazare temporară. De exemplu, fostul cămin Cominca va fi, din decembrie 2012, un centru de cazare temporară modern, în care persoanele defavorizate vor putea trăi în condiţii decente. „Valoarea totală a acestui proiect este de peste 3.642.000 de lei. Aici vor fi 24 de apartamente, cu una şi două camere, unde se vor caza temporar familiile aflate în dificultate din punct de vedere financiar", a spus Marcel Boloş, directorul Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Inernaţională din Primăria Oradea. Potrivit acestuia, oraşul Oradea profită din plin şi de apropierea sa de graniţa cu Ungaria, implicându-se în proiecte transfrontaliere, româno-maghiare. „Pregătim 9 proiecte pe această linie, cu o valoare totală de peste 23 de milioane de euro", a spus Marcel Boloş. Cu aceşti bani va fi modernizată Piaţa Rogerius, vor fi dotate 10 săli de operaţii de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, vor fi reabilitate Biserica cu Lună şi Sinagoga Neologă, va fi amenajat Dealul Ciuperca şi va fi realizat un drum rapid de legătură, pentru locuitorii din zona de deal a oraşului.