Traseul nescris al şpăgii în maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Maternitatea „Cuza Vodă“ vin să nască femei din toată Moldova

Ieşeanca Elena a mers alături de jurnalişti prin maternitate pentru a demonstra că mecanismul mitei este foarte bine pus la punct şi scoate bani grei din buzunarele pacientelor.

Femeile care vin să nască în capitala Moldovei trebuie să plătească cel puţin 1.200 de lei pentru a aduce pe lume un copil. Banii se împart de la portar şi liftieră până la medicul şi anestezistul care asistă la operaţie. Cadrele medicale nu spun niciodată preţurile, însă ele pot fi aflate cu uşurinţă de la liftiere şi de la pacientele din maternitate.


Femeile aflate la prima naştere, care nu ştiu la cine să întrebe despre valoarea şpăgilor, află primele detalii de la personalul administrativ şi de la pacientele care sunt deja internate la Maternitatea „Cuza Vodă“.


Aşa a procedat Elena, de 30 de ani, din Iaşi, care a mers împreună cu reporterii „Adevărul de Seară“ şi s-a interesat de preţuri. „Liftiera m-a ghidat la un medic pentru o consultaţie. A fost foarte amabilă şi mi-a spus că mă va recomanda drept cunoştinţa ei pentru a intra mai uşor. La ieşire am trecut să-i mulţumesc şi m-a întrebat dacă i-am dat ceva doamnei doctor, fiindcă ea îşi pusese obrazul pentru mine“, a povestit Elena.

Preţul indicat de liftiera săritoare a fost de 50 de lei pentru o simplă consultaţie. „Mi-a sugerat să dau 50 de lei. Apoi m-am interesat să aflu cât m-ar ajunge naşterea prin cezariană şi a spus că totul mă va costa în jur de 1.000 de lei“, a adăugat Elena.


Pacientele dau şpagă pentru a fi tratate decent


Moldovenii care sunt pe punctul de a deveni părinţi trebuie să aibă bani serioşi puşi deoparte. Suma minimă necesară pentru naştere este de 1.200 de lei, care se duce în doar câteva zile pe şpăgi la medic, anestezist, asistente şi chiar portar. „Dacă nu dai, nu se uită nimeni la tine. Ba mai rău, te tratează ca şi cum ai fi ultimul om. Eu am lucrat în sistemul sanitar şi tot am dat bani pentru a fi sigură că mă vor trata bine“, a afirmat Adriana Pavel, din Iaşi, care a născut prin cezariană anul trecut. Cele mai mari şpăgi sunt destinate medicului, care asistă la naştere, şi a-nestezistului.


Am dat după naştere medicului 500 de lei, iar anestezistului 250 de lei şi nici măcar nu s-a ocupat el. A pus un rezident să-mi facă injecţia în coloană, el numai a asistat. Nici când dai bani nu ai garanţia că vei fi bine tratat“, a subliniat Adriana.