„Sunt o babă comunistă”, proiecţie de gală la Iaşi. Luminiţa Gheorghiu, actriţa principală: „Am aflat de pe burtiera unei televiziuni că o să joc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţa Gheorghiu, într-o scenă din filmul "Sunt o babă comunistă" FOTO: cinemagia.ro

Regizorul Stere Gulea a realizat filmul, primit cu entuziasm de critică, după romanul omonim al ieşeanului Dan Lungu, cu un scenariu semnat de un alt ieşean, Lucian Dan Teodorovici. Prezentarea de gală a filmului „Sunt o babă comunistă” este programată la Iaşi marţi, 27 august.

Proiecţia, în premieră la Iaşi, a filmului "Sunt o babă comunistă" va avea loc de la ora 19.30 la Cinema City din Iulius Mall. La eveniment vor lua parte, pentru dezbateri cu publicul, regizorul Stere Gulea, directorul de imagine, Vivi Drăgan Vasile, autorul romanului, Dan Lungu, şi scenaristul Lucian Dan Teodorovici.

Realizat în studiourile MediaPro, "Sunt o babă comunistă" este unul dintre cele mai aşteptate filme româneşti din 2013. Rolul principal, Emilia, este jucat de actriţa Luminiţa Gheorghiu, elogiată recent la Berlin pentru interpretarea din "Poziţia copilului". Din distribuţie mai fac parte actorii Marian Râlea, Valeria Seciu, Coca Blos, Anca Sigartău, Ana Ularu, Tania Popa şi Collin Blair.

Filmul a avut premiera oficială la Bucureşti, în data de 23 august, ocazie cu care Luminiţa Gheorghiu a făcut câteva declaraţii: "Eu am citit cartea cu trei ani înainte, am aflat de pe burtiera unei televiziuni că o să joc şi am citit-o din curiozitate. Scenariul este într-adevăr diferit de carte. Emilia este un personaj frumos, îmi este foarte drag şi nu pentru că l-am jucat eu. E puternică, e caldă, e blândă, acţionează rapid, este deşteaptă, toate astea pentru că aşa a scris-o Stere, nu îmi arog drepturi care nu-mi aparţin".

Deocamdată, din cauza unor probleme legate de distribuţie, filmul nu va rula în cinematografele din Iaşi, cel puţin până la toamnă.

Povestea filmului "Sunt o babă comunistă" este o adaptare după bestseller-ul scris de ieşeanul Dan Lungu, în prezent director al Muzeului Literaturii Române Iaşi. Cartea a înregistrat succes atât în ţară, cât şi în străinătate, fiind tradusă în 10 limbi de circulaţie internaţională: franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă şi turcă.

O cronică pertinentă a filmului a fost realizată de Andrei Pleşu într-un editorial publicat în "Adevărul", iar regizorul Stere Gulea a vorbit pe larg despre peliculă într-un interviu acordat la Adevărul Live.

Adevărul Live cu Stere Gulea, regizorul filmului „Sunt o babă comunistă”: „Degeaba ai idei bune dacă nu-i convingi pe spectatori de «aici» şi «acum»“ 

Pe aceeaşi temă:

GALERIE FOTO „Sunt o babă comunistă“, filmul la care nu ştii dacă să râzi sau să plângi

Privind înapoi fără mânie, în „Sunt o babă comunistă”

Actriţa Ana Ularu, de la "Familia Borgia" la "Sunt o babă comunistă"