Nouă biblioteci sunt închise în fiecare an în judeţul Iaşi. 173 de unităţi au dispărut în ultimele două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii 19 ani, 173 de biblioteci din judeţul Iaşi au fost închise, adică aproximativ 9 unităţi pe an, arată un raport al Institutului Naţional de Statistică din România (INS). În acelaşi interval, din ţară au dispărut aproximativ 4.000 de biblioteci.

În anul 2000, în România existau 12.422 de biblioteci, arată statistica INS. Aproape două decenii mai târziu, numărul acestora a ajuns la 9.479. Doar în ultimul an, 100 de biblioteci şi-au închis porţile, cele mai multe dintre ele, 59, erau biblioteci publice, servind comunităţilor locale sau judeţene.

Restul au fost biblioteci şcolare, în număr de 47, 4 biblioteci ale institutelor de învăţământ universitar, iar 5 biblioteci specializate, care au aparţinut instituţiilor publice. O statisică a INS arată că anual, la o bibliotecă publică, se întorc câteva mii de cititori pentru a împrumuta din nou cărţi.

„Raportat la numărul de locuitori, se evidenţiază că, în anul 2018, la o bibliotecă publică au revenit în medie 8.849 de locuitori, iar unui locuitor i-au revenit, în medie, 2 volume din colecţiile acestora”,  notează INS.

Cu toate că doar în Iaşi se închid anual câte 9 biblioteci, la nivel local, judeţul ocupă primul loc ca număr de biblioteci, în acest moment funcţionând 444 de unităţi.

„Aici intervine faptul că, deşi raportul prezintă Iaşul ca ocupând un loc fruntaş la număr de biblioteci funcţionale, el nu este nici pe departe un model, pentru că bibliotecile din judeţ se închid şi aici treptat. Municipiul este cumva privilegiat în raport cu restul judeţului. Dacă în urmă cu zece ani aveam în judeţ aproape 550 de biblioteci, astăzi avem cu 100 mai puţine. Numai în cursul anului trecut s-au închis şase dintre ele, deci cu siguranţă Iaşul nu e un exemplu”, a menţionat senatorul USR Dan Lungu, iniţiatorul proiectului Până hăt de carte.

Cele mai multe biblioteci deschise există, în prezent, în partea de nord-est a ţăroo, iar cele mai puţine în partea de vest.

Citiţi şi:

Cea mai mare colecţie de gravuri de Rembrandt se află în proprietatea unei biblioteci din România. Valorează milioane de euro FOTO VIDEO