Lupta pentru pământ a consulului de la Nisa. Ştefan de Fay a primit sute de hectare după o succesiune de retrocedări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stefan Grigore de Fay, consulul României la Nisa FOTO Adevărul

Consulul României la Nisa, Ştefan Grigore de Fay, se luptă în instanţă de mai bine de cinci ani, nemulţumit fiind de amplasamentul unei suprafeţe de teren ce i-a fost retrocedate în 2009. De Fay mai are peste 880 de hectare de pădure în aceeaşi comună şi aşteaptă să fie pus în posesie pentru alte 160 de hectare de teren şi iazuri.

Consulul României la Nisa, Ştefan Grigore de Fay, se chinuie de cinci ani să schimbe amplasmanetul unei suprafeţe de 2,5 hectare de teren din totalul celor 50 de hectare ce i-au fost retrocedate de Comisia Judeţeană de Fond Funciar în 2009. Ştefan de Fay este fiul lui Ştefan Vasile Andrei de Fay, care a şi început procesul de retrocedare a terenurilor din Deleni. Tatăl său îi moşteneşte prin soţia sa Voica Bogdan pe Maria Luiza Bogdan şi pe Rene Bogdan, nepoţi ai lui Alexandru Jurgea Negrileşti, care în 1928 a cumpărat moşia de la unul dintre moştenitorii boierului Constantin Ghica-Deleni. Averea lui Alexandru Negrileşti a fost împărţită în 1944 între nepoţi, astfel că fiecare nepot a primit din moşia Maxut teren arabil, forestier şi luciu de apă, în total aproximativ 1.400 ha. 

Familiei lui Ştefan Grigore de Fay i-a fost deja retrocedată o suprafaţă de pădure de 882 de hectare de pe teritoriul comunei Deleni şi ar mai trebui să primească şi nişte iazuri, numai că Primăria Deleni nu are de unde să i le dea. „Suprafeţele de pădure pe care domnul Ştefan de Fay le solicită nu le are Comisia Locală de Fond Funciar Deleni la dispoziţie. Noi ar trebui să le primim de la Romsilva – Direcţia Silvică Iaşi. Când acel teren ne va fi pus la dispoziţie, noi vom face punerea în posesie. Acum, din ce ştiu eu, domnul Ştefan e Fay are procese cu cei de la Romsilva pentru că este nemulţumit de amplasamentul unei suprafeţe de doar 2,5 hectare, din totalul celor 50 de hectare pe care le-a primit. Înţeleg că doreşte în mod expres un teren din apropierea barajului, unde se află şi un canton silvic, e o problemă între dumnealui şi cei de la Romsilva. Cum va decide instanţa, aşa vom face, deocamdată nu cunosc stadiul tuturor proceselor”, ne-a explicat Dumitru Prigoreanu, primarul comunei Deleni.

Consulul Ştefan Grigore de Fay a fost pus în posesie şi cu o altă suprafaţă de teren, de 161 de hectare, din care mai bine de jumătate este reprezentată de iazuri. Şi în acest caz, Comisia Locală de Fond Funciar Deleni nu poate face punerea în posesie deoarece nu a primit iazurile de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură. „Sunt foarte multe procese deschise, şi Primăria Deleni a fost implicată direct, pentru un teren de 5.000 mp. E vorba despre satul de vacanţă de la Pârcovaci, dar pe acela nu l-a putut primi pentru că este în domeniul public şi nu poate fi retrocedat. Dacă o instanţă din România ar fi decis definitiv şi irevocabil că i se cuvine, i-am fi dat terenul. Domnul Fay mai are de primit, din câte ştiu, încă 161 de hectare de teren, din care 86 de hectare sunt iazuri. Trebuie să îl punem în posesie, noi am făcut toate demersurile, dar nu am primit nimic de la ANPA. Noi nu suntem cu nimic împotriva domnului de Fay, este dreptul dumnealui să ceară, dar ce decide instaţa, aia facem”, a concluzionat primarul comunei Deleni.  

Pe rolul instanţelor din România există deschise cu numele consulului Ştefan Grigore de Fay 52 de procese, încheiate sau aflate în diferite stadii. Cel mai recet dintre acestea s-a consumat pe 10 noiembrie, când Ştefan Grigore de Fay a solicitat revizuirea unei soluţii date de Tribunalul Iaşi în dosarul de bază privind cele 50 de hectare, cererea fiindu-i respinsă ca nefondată. În acest dosar de bază, deschis în 2011, pe 23 septembrie 2016 i-a fost admisă plângerea lui de Fay numai în parte, în sensul să a fost anulată parţial hotărârea comisiei judeţene de fond funciar privind acordarea celor 50 de hectare. Ca soluţie, s-a dispus rejudecarea cauzei, următorul termen fiind stabilit pentru data de 15 decembrie.