Început de 2012 în „zodia crizei“ la Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instalaţiile de la CET nu mai funcţionează

Noul an nu a început la Iaşi sub auspicii favorabile. La Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) au ajuns deja cereri de la companiile ieşene care anunţă disponibilizarea de personal.

Câteva sute de ieşeni îşi vor pierde, astfel, locul de muncă în prima lună a anului. „Pentru luna ianuarie au fost anunţate 245 de disponibilizări colective, toate de la o companie care activează în domeniul serviciilor. Concedieri individuale sunt destul de puţine, în jur de 30, în industria maselor plastice, agricultură, construcţii, comerţ sau servicii", a precizat Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.

Ai rămas fără job anul trecut? Unde te poți angaja la Iași la începutul lui 2012

Sute de concedieri la CET          

Compania care va renunţa la peste 200 de angajaţi, adică aproape un sfert din câţi sunt la ora actuală, este Centrala Electrică de Termoficare, societate care se confruntă cu mari dificultăţi de ordin financiar. „Pentru persoanele disponibilizate Agenţia oferă de fiecare dată servicii de preconcediere. Atunci când se vor înscrie în evidenţele instituţiei noastre, aceste persoane care şi-au pierdut locul de muncă vor beneficia de tot pachetul de măsuri active care să le ajute să-şi găsească un loc de muncă", a explicat reprezentantul instituţiei.

Judeţul Iaşi, „pepinieră“ de şomeri

Pe parcursul anului trecut 1.996 de persoane şi-au pierdut locul de muncă, 1087 fiind concediate colectiv şi altele 909 individual. În 2010 au fost înregistrate 2.796 de persoane disponibilizate. Cu toate acestea, cel mai mare număr de persoane care au rămas fără un loc de muncă s-a înregistrat în anul 2009, când 4.054 de ieşeni au fost concediaţi.