Fizicienii de la "Cuza" evadează din laborator şi fac demonstraţii trăsnite. Curioşii pot afla, printre altele, cum se sparge lemnul cu o minge de ping-pong

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secţiune din afişul pregătit pentru "Noaptea cercetătorilor" FOTO: Adevărul

"Noaptea cercetătorilor" este un eveniment organizat în premieră la Iaşi, deschis publicului larg, care poate observa pe viu experimente de laborator dintre cele mai ciudate.

Publicul de toate vârstele poate lua parte în seara zilei de vineri, 27 septembrie, la un „festival“ de experimente trăsnite coordonate de specialişti.

La Iaşi, evenimentul „Noaptea cercetătorilor“ este programat în intervalul 16.00 – 24.00 în parcul complexului Palas, iar asistenţa poate asista la o serie de 13 demonstraţii cu titluri precum „cum se sparge lemnul cu o  minge de ping-pong“, „aprinde o făclie fără sursă de foc“, „stăpânul fulgerelor: descărcări spectaculoase“, „cum arată viaţa la -200 grade Celsius? Experimente cu azot lichid“, „află ce se întâmplă cu jeleul în stomacul tău“, „harta căldurii corpului (fotografii în infraroşu)“.

Experimentele sunt puse în scenă de profesori ai Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza“. „Noaptea cercetătorilor“ are loc simultan în 11 oraşe din România (Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Braşov, Oradea, Craiova, Piteşti, Cluj, Tulcea, Piatra Neamţ şi Suceava) şi 300 în întreaga Europa.

"Grupurile de tineri vor descoperi cum arată viaţa la -200 grade Celsius şi propriul corp fotografiat în infraroşu, la fel cum vor crea fulgere la borcan şi vor sparge un placaj de lemn cu o minge de ping pong. De asemenea, participanţii vor putea observa astrele prin instrumente astronomice profesioniste şi se vor minuna în faţa demonstraţiilor de farse pe care deseori ni le joacă ochii şi urechile noastre", spun organizatorii.

În plus, de la ora 19.00, publicul este aşteptat la Cărtureşti Palas, cu patru discuţii ştiinţifice interesante pe înţelesul tuturor:
• Există viaţă în afara Pământului? spaţiul interstelar şi sinteza moleculelor
• “Laser, frate”: tot ce nu ştiai că nu ştii despre lumină
• De ce ardeii iuţi sunt fierbinţi şi alte curiozităţi ale simţurilor
• Curentul electric fără fir.

Programul complet poate fi consultat AICI.

Mai multe pentru tine:
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”