Detalii teribile în ancheta bebeluşului mort la Iaşi: "Dacă spitalul nu este de gardă, în triaj nu este niciodată medic"
0Ministerul Sănătăţii a cerut o anchetă la Maternitatea "Elena Doamna" din Iaşi, acolo unde în urmă cu câteva zile o tânără însărcinată a trecut prin chinuri teribile şi a pierdut sarcina într-un caz de neglijenţă medicală fără precedent.
Ancheta ministerială a fost dispusă după ce soţul tinerei internate în spital a depus plângeri la Poliţie şi la Colegiul Medicilor. Ioana Ciobanu, o tânără de 26 de ani însărcinată în luna a 9-a, şi-a pierdut bebeluşul în noaptea de 8 spre 9 septembrie, pentru că tot personalul medical plecase acasă, iar medicii de gardă şi cel curant n-au răspuns apelurilor telefonice.
În ciuda mărturiei soţului tinerei, conform căreia niciun medic n-a putut fi găsit în Maternitatea "Elena Doamna" şi nici telefonic în intervalul orar 23.00 - 6.30, conducerea spitalului susţine contrariul. “În jurul orei 23.30 s-au rupt membranele, au apărut contracţiile uterine şi pacienta a fost transferată la sala de naşteri, unde a fost urmărită atât de asistenta de la sala de naşteri, cât şi de medicii de gardă, respectiv doamna dr. Iancu, medicul specialist Gabriela Şargu şi medicul rezident”, a afirmat medicul Răzvan Socolov, director medical al Maternităţii “Elena Doamna”.
Acesta susţine că pacienta era supraponderală şi diabetică şi că a fost monitorizată atent pe parcursul sarcinii. Socolov susţine că spre dimineaţa zilei de 9 septembrie, la ora 5.55, personalul medical ar fi constatat o scădere a ritmului cardiac al bebeluşului, că ar fi decis supunerea femeii în regim de urgenţă la o operaţie de cezariană, deşi era programată să nască natural.
Constantin şi Ioana Ciobanu, la puţin timp după tragedie FOTO captură Tele M
“În jurul orei 6.00, s-a luat decizia intrării pentru extragerea fătului prin cezariană cu avizul doctoriţei Iancu, care era şefa de gardă. Diagnosticul cu care s-a intrat a fost suferinţă fetală acută cu disproporţie făt-bazin şi diabet gestaţional şi la ora 6.40 practic s-a făcut incizia şi la ora 6.45 s-a scos un făt de sex feminin, greutatea de 4.660 grame, care era mort. În rest, alte elemente deosebite intraoperatorii nu au fost, cordonul ombilical arăta mai gros decât normal, ceea ce poate fi în contextul complicaţiilor pe care diabetul le dă asupra fătului”, a mai spus Socolov.
Constantin Ciobanu, soţul tinerei care a pierdut sarcina, a înregistrat pe furiş o convorbire avută cu portarul maternităţii pentru a-şi proba afirmaţiile, contrariat de declaraţiile conducerii spitalului.
“Dacă spitalul nu este de gardă, în triaj nu este niciodată medic. Uitaţi, acum este de gardă”, i-a spus portarul, convorbirea fiind difuzată de postul local de televiziune Tele M.
“Am găsit eu vreun medic în spital?”, l-a întrebat Constantin Ciobanu.
“Eu v-am arătat unde să mergeţi, dumneavoastră v-aţi dus. Am mers cu dumneavoastră, dar eu dacă mă duceam şi trezeam pe cineva din somn, eu a doua zi dimineaţă, aşa fac ăştia, eu a doua zi dimineaţă, când este raportul de gardă la ora 8.00, vine şi zice: «dom'le, eu vreau să fac un referat la portar!». «Dar de ce?» «Uite, că a intrat peste mine acolo cu o pacientă care nu este a mea, nu-i monitorizată de mine, fără aprobarea medicului care este, eu nu pot s-o monitorizez». Şi ăştia: «da, dom'le, dă s-o semnez!». Eu mai am vreo două pe la ei”, a mai spus portarul.
În anchetă, alături de poliţie, s-au implicat şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi. Aceştia au centralizat documente medico-legale, au luat declaraţii de la toţi cei implicaţi în acest caz şi aşteaptă rezultatele necropsiei bebeluşului.
Mai puteţi citi:
Doctoriţele ieşene care fac avorturi ilegale, cercetate de Colegiul Medicilor
Medicii care fac avorturi ilegale de la Iaşi au mai primit o reclamaţie la Parchet