Controverse legate de vasele de cupru în bucătărie. În ce condiţii devine metalul toxic în combinaţie cu diverse ingrediente
0Oalele făcute din unul dintre cele mai termodinamice metale - cuprul - sunt printre preferinţele celor care doresc alternative la ustensilele clasice de gătit.
Lăudate pentru aspectul lor, oalele de cupru se regăsesc în bucătăriile multora din motive foarte variate. Unii le aleg pentru calităţile metalului, cuprul fiind, după argint, cel mai bun conductor termic. Astfel, oalele de cupru asigură răspândirea temperaturii foarte rapid, în mod uniform pe toată suprafaţa oalei.
Totodată, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Southampton din Anglia arată că utilizarea oalelor de cupru poate diminua riscul infecţiilor cu bacterii. Specialiştii britanici au arătat în urma unor experimente că ionii de cupru distrug bacterii periculoase precum E-coli.
De aceea, specialiştii recomandă utilizarea recipientelor de cupru pentru depozitarea apei. Indienii utilizează frecvent vasele de cupru pentru a ţine apa, deoarece se consideră că acest mineral este benefic pentru corpul uman, întărind sistemul imunitar, reducând acţiunea radicalilor liberi şi ajutând la funcţionarea optimă a glandei tiroide.
Pe de altă parte, oalele din cupru sunt indicate pentru gătit însă doar dacă sunt tratate corespunzător. Practic, în funcţie de aciditatea bucatelor gătite în oală, vasul poate deveni toxic dacă nu este tratat. Din punctul de vedere al durităţii, oalele din cupru sunt destul de rezistente şi pot fi folosite la temperaturi foarte ridicate.
Citeşte şi: