Cinci vieţi salvate după drama unei familii din Botoşani. Organe donate de la un copil în stare critică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Spitalul „Nicolae Oblu” din Iaşi

Copilul, din Botoşani, a ajuns în stare gravă la Iaşi după ce a suferit o ruptură a unui vas de la nivelul creierului şi nu a mai putut fi salvat de către medici.

Moartea unui adolescent în vârstă de 14 ani a însemnat o şansă la viaţă pentru alţi cinci oameni, după ce familia copilului a decis ca organe importante să ajungă să salveze persoane necunoscute, aflate în stare critică. 

„La faţa locului am găsit un pacient minor, în stop cardio-respirator. Au fost începute imediat manevrele de resuscitare cardio-pulmonară, care au durat câteva zeci de minute. S-a reuşit restabilirea pulsului, iar ulterior copilul a fost transportat la Pediatrie”, au transmis medicii botoşăneni, înainte de transferul către Iaşi. 

Părinţii copilului au primit după doar câteva ore vestea că adolescentul nu va supravieţui, iar după o discuţie cu medicii au decis să schimbe viaţa altor familii. Astfel, băiatul în vârstă de 14 ani, ajuns la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iaşi, a fost dus pe masa de operaţii, începându-se prelevarea. 

„A fost o prelevare de la un donator copil, de 14 ani, de la care s-au putut preleva doar ficatul, rinichii şi corneea. Ficatul a fost transplantat unui primitor tânăr, de 29 de ani. Corneele urmează să fie transplantate, iar la rinichi, procedura este în curs de desfăşurare”, a declarat doctorul Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului Regional de Transplant de la Iaşi.

Potrivit medicilor, acesta a fost cel de-al şaptelea transplant hepatic efectuat la Iaşi, în anul 2022.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Un salvamar a murit încercând să salveze un tânăr care s-a aventurat în mare, deşi scăldatul era interzis

„Guvernatorul” instalat de ruşi în regiunea Herson ar fi fost otrăvit de menajera sau bucătarul său