Cazare la trei stele pentru bolnavii de cancer. Institutul de Oncologie din Iaşi, primul spital din ţară cu hotel propriu
0Managerii Institutului Regional de Oncologie din Iaşi au gândit o investiţie în premieră naţională, după un plan de afaceri care nu presupune cheltuirea fondurilor din bugetul propriu sau cel al Ministerului Sănătăţii.
Din primăvara anului 2015, la Iaşi va funcţiona un hotel de trei stele destinat bolnavilor din toate judeţele Moldovei care se tratează la Institutul Regional de Oncologie (IRO).
Unitatea hotelieră va fi amenajată în cartierul Tătăraşi, prin modernizarea unei clinici medicale desfiinţate, aflată în patrimoniul IRO. Vor putea fi cazaţi maxim 90 de pacienţi pe durata cât urmează la Iaşi procedurile de terapie pentru tratarea cancerului, în camere de trei paturi.
"În acest moment, ne aflăm la jumătatea procedurii de contractare a unei societăţi care să realizeze proiectul. După semnarea contractului, am stabilit un termen de cinci luni pentru construirea hotelului. Este vorba despre o finanţare de aproximativ 1,6 milioane de lei, care va fi asigurată de societatea câştigătoare. La schimb, va primi hotelul în concesiune pentru o perioadă de opt ani, timp în care va amortiza cheltuielile şi va scoate un profit. Ulterior, hotelul va trece în administrarea noastră", a precizat Mirela Grosu, managetul IRO Iaşi.
Practic, spitalul va plăti din fonduri proprii în jur de 45 de lei zilnic, pentru fiecare bolnav cazat, bani în care nu este inclusă mâncarea.
Recent, la institutul inaugurat în martie 2012 au intrat în funcţiune două acceleratoare de particule de ultimă generaţie, iar numărul bolnavilor trataţi a crescut semnificativ.
Acesta este unul dintre motivele pentru care este nevoie de spaţiu de cazare. Pacientul trebuie să facă o cerere la spital, în baza căreia va primi un abonament pe perioada tratamentului, care va fi decontat, la final, de spital.
În acest moment, la Iaşi participă zilnic la şedinţele de radio-terapie în jur de 140 de bolnavi, motiv pentru care medicii lucrează de multe ori până la ore târzii din noapte pentru a onora toate programările.
O soluţie secundară la problema pacienţilor veniţi din alte judeţe este să li se plătească naveta pe durata tratamentului, în condiţiile în care nu va mai fi loc de cazare nici la hotel.
Mai puteţi citi:
Institutul de Oncologie, deschis pentru bolnavii de cancer. Vezi imagini din spital!
Angajări la Institutul de Oncologie din Iaşi. Ce posturi sunt scoase la concurs