În jur de 60% dintre bolnavii de cancer au probleme de acces la radioterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul şef al CNAS Cristian Buşoi, a declarat, sâmbătă, că aproximativ 60% dintre bolnavii de cancer din România nu au acces adecvat la radioterapie, europarlamentarul precizând că o soluţie în acest sens ar fi ca statul să acopere costurile acestei terapii. De asemenea, oncologul Cristian Chiricuţă atarge atenţia că există mai puţin de 50 de radioterapeuţi în România.

Buşoi a precizat că bolnavii care au recomandare de radioterapie pot avea acces la aparate vechi sau pot fi nevoiţi să se înscrie pe liste de aşteptare pentru a primi tratamentul, scrie Mediafax.

"După calculele celor de la nivel european, şi într-un fel seamănă cu ceea ce estimam noi pe vremea când eram la Casa de Sănătate, în jur de 60% din pacienţi au în acest moment o problemă de acces la radioterapie.

Fie trebuie să se ducă în centre private, şi cei mai mulţi evident nu-şi pot permite, fie nu fac deloc radioterapie, fie merg în străinătate. Oricum, e clar că sunt centre insuficiente şi sper ca programul Băncii Mondiale, care înţeleg că a început, să fie o bună oportunitate de a avea aparate noi în spitalele publice”, a spus fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), după terminarea conferinţei "Drepturile pacienţilor bolnavi de cancer din Europa", ce a avut loc sâmbătă, la Bucureşti.

Europarlamentarul PNL a adăugat că trebuie găsită o formulă, poate asemănătoarea cu cea aplicată în cazul dializei, ca statul să plătească costul real al radioterapiei centrelor private.

Astfel, susţine el, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să plătească nimic, iar costurile acestei terapii vor fi mai scăzute, pentru că va exista flux mai mare de pacienţi.

"România are probleme importante în tratarea pacienţilor de cancer. Accesul la radioterapie cred că este cel mai scăzut dintre toate ţările europene. Aici este o chestiune pentru care trebuie repede găsită o soluţie, pentru că până la urmă atunci când sunt pacienţi în stadiul de a face radioterapie, cei mai mulţi dintre pacienţi chiar au o şansă de vindecare. (...) Medicamentele foarte scumpe, foarte inovative, pentru cazurile grave de cancer prelungesc supravieţuirea, îmbunătăţesc starea, trebuie folosite, trebuie promovate, poate multe dintre ele nu vindecă, dar pacienţii care au nevoie de radioterapie de cele mai multe ori au o şansă de vindecare şi neavând acces la radioterapie, e chiar o crimă să nu încerci să găseşti soluţii", a explicat Cristian Buşoi.

Fostul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a adăugat că, în România, există peste 100.000 de bolnavi de cancer.

În cadrul conferinţei de sâmbătă, preşedintele Coaliţiei Europene a Pacienţilor Bolnavi de Cancer (ECPC), Francesco de Lorenzo, a declarat că a trimis o scrisoare comună premierului Victor Ponta, dar şi ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prin care semnalează problemele bolnavilor oncologice din România.

Mai puţin 50 de radioterapeuţi; în ultimul an, niciun medic nu a ales specialitatea

Oncologul Christian Chiricuţă a declarat, sâmbătă, că, în momentul de faţă, la nivel naţional există mai puţin de 50 de radioterapeuţi, cea mai mare problemă în acest domeniu fiind faptul că, în ultimul an, niciun medic nu a ales această specialitate.

"Teoretic, orice cetăţean român are acces la un tratament. Problema este câţi specialişti ai care oferă acest tratament. Din datele pe care le cunosc eu, sunt 300 de oncologi în România, la 20 de milioane de oameni, 300 de oncologi sunt cam puţini, iar în ce mă priveşte pe mine, ca radioterapeut, pot spune că în 2008 existau 100 de radioterapeuţi, în România, iar astăzi sunt sub 50. Dezastrul este că în ultimul an nu s-a înscris niciun medic la specialitatea de radioterapie-oncologie, deci eu nu ştiu cum va fi în România peste 10 ani fără specialişti, pentru că în aceşti 10 ani, pentru că jumătate dintre cei prezenţi se vor pensiona şi vor ieşi din câmpul de acţiune", a declarat oncologul Christian Chiricuţă, specialist în radioterapie.

O altă problemă cauzată de faptul că există un număr mic de specialişti constă în aceea că a scăzut timpul acordat discuţiilor cu pacienţii bolnavi de cancer, a mai spus medicul, la conferinţa "Drepturile pacienţilor bolnavi de cancer din Europa", ce a avut loc sâmbătă, la Bucureşti.

"În general, în toată lumea este o criză a timpului. Înainte, un pacient era intervievat sau discuta cu un medic în jur de oră. La ora actuală, de-a lungul Europei, oriunde mergeţi, e în jur de 12 minute, iar în jur de cinci ani va fi de şapte minute. Nu poţi afla nimic de la un pacient în şapte minute, iar el cum a intrat, aşa şi iese, sau chiar decepţionat şi nu va mai veni la următoarea", a explicat radioterapeutul Chiricuţă.


Harta cauzelor de deces în lume. Cum se moare în funcţie de ţara de reşedinţă

Statul prelungit pe scaun expune la anumite tipuri de cancer

Incidenţa cancerului pulmonar la bărbaţii români, peste media mondială

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite