Bebeluşul salvat printr-o operaţie în premieră la Iaşi, în stare gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fetiţa care a venit pe lume în urmă cu câteva săptămâni datorită unei transfuzii intrauterine realizată în premieră în Capitala Moldovei se zbate între viaţă şi moarte. Nou-născutul are hemoragie cerebrală, iar medicii îi dau slabe şanse de supravieţuire.

Fetiţa se află în stare gravă din cauză că la naştere prezenta o anemie severă cauzată de incompatibilitatea RH-ului dintre părinţi. Medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă" din Iaşi au realizat o transfuzie intrauterină prin care au salvat viaţa fătului, însă chiar de la naştere starea sa de sănătate este gravă.

„Starea nu este favorabilă, are hemoragie cerebrală. Prognosticul este rezervat, iar din punctul meu de vedere şansele de supravieţuire sunt reduse", spune doctorul Dragoş Nemescu, cel care a realizat intervenţia medicală în premieră.

Medicii ieşeni au realizat o operaţie în premieră prin care au salvat viaţa unui făt

UPDATE Făt salvat în burta mamei printr-o operaţie în premieră naţională, la Iaşi. Vezi aici cum s-a desfăşurat intervenţia FOTO şi VIDEO

În prezent, bebeluşul este sub observaţia medicilor de la Secţia de Neonatologie a Maternităţii „Cuza Vodă“ Iaşi.

Femeia care a beneficiat de intervenţia în premieră pentru Iaşi are 34 de ani, este din Suceava şi are la activ alte şase sarcini şi trei naşteri. În prezent, femeia este externată.

Singurul remediu pentru ca starea fătului să fie îmbunătăţită a fost administrarea a patru doze de sânge în cordonul ombilical în momentul în care sarcina era în 27 de săptămâni.

În România, 15% din populaţie are RH negativ, iar medicii recomandă în cazul lor urmarea unui tratament cu gamaglobulină.