VIDEO Raiul caprelor negre în imagini de poveste. Cele mai prietenoase animale care cutreieră Ţinutul Momârlanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pereche de capre negre a devenit atracţia principală a Cheilor Jieţului, locul din Ţinutul Momârlanilor unde animalele sălbatice par să nu se teamă de prezenţa localnicilor. Un hunedorean a reuşit să se aproprie la doar câţiva metri de caprele negre care scormoneau zăpada, în căutarea mâncării.

Laurenţiu Vasile Sorin, un localnic din Petrila pasionat de drumeţii, a devenit un oaspete obişnuit în tărâmul caprelor negre de la marginea oraşului din Valea Jiului.

Deseori, spune Laurenţiu, în călătoriile sale spre Cheile Jieţului, s-a apropiat la doar câţiva metri de animalele sălbatice care cutreieră pădurea în căutarea hranei şi care nu ezistă să traverseze curţile şi livezile gospodăriilor din Ţinutul Momârlanilor.

Marţi, hunedoreanul a surprins din nou o pereche de capre negre, scormonind zăpada căzută din abundenţă peste pădurea din zona Cheilor Jieţului.

„Le văd aproape zilnic şi cred că au ajuns să mă cunoască. Eu le cunosc habitatul şi mă bucur că am norocul să le întâlnesc. Sunt minunate”, spune Laurenţiu Sorin Vasile. Caprele negre se hrănesc cu iarbă, frunze ale arborilor şi arbuştilor, licheni şi ciuperci. O mare parte a zilei sunt nevoite să pască şi să rumege, a adăugat acesta. În ultimele săptămâni, fostul mineri din Petrila le-a făcut zeci de fotografii şi le-a filmat, iar uneori caprele negre nu au dat semne că le este teamă de el.
Nu doar caprele negre ocupă teritoriul din vecinătatea Petrilei.

Caprele negre filmate de Vasile Laurenţiu Sorin

Caprele negre filmate în Cheile Jieţului

Lupii, cerbii şi urşii au lăsat urme în apropierea gospodăriilor momârlanilor, care însă nu se tem de prezenţa lor.

„Motivul principal pentru care animalele sălbatice coboară de pe munte, până în apropiere de gospodăriile oamenilor este înăsprirea condiţiilor de vegetaţie şi pentru că nu mai este hrană în zonă. Atunci ele vin unde condiţiile meteo sunt mai permisive. Răpitoarele atacă uneori turmele”, spune un pădurar din zonă.


Vă recomandăm şi:

Blestemul „muntelui sfânt“ al dacilor: pădurile s-au tăiat cu lăcomie, iar defrişările se văd din satelit

Două catastrofe au lovit succesiv muntele Godeanu, la poalele căruia a fost ridicată capitala Daciei, Sarmizegetusa Regia. În urma unei catastrofe naturale şi a unui incendiu violent de pădure, au avut loc defrişări masive care au pustiit pădurea din jurul muntelui despre care se spune că ar fi fost „locul sfânt al dacilor”.

Viaţa zbuciumată a ultimilor săteni din locurile uitate de lume. Ce soartă au avut cele mai pitoreşti aşezări din munţi

Ţinutul Pădurenilor a rămas unul dintre locurile vitregite ale Transilvaniei, iar aşezările sale pitoreşti riscă să piară din cauza depopulării şi a îmbătrânirii comunităţilor.

Mesajul dur din Sarmizegetusa Regia: „Este partea mai puţin frumoasă a iernii, când natura se răzbună şi îşi face de cap”

Iarna grea a coborât peste Sarmizegetusa Regia, iar din cauza ninsorilor abundente, ultimii kilometri ai drumului spre Sarmizegetusa Regia au devenit aproape inaccesibili. Administratorul sitului UNESCO, Vladimir Brilinsky, a transmis un mesaj dur turiştilor care s-au aventurat cu maşinile pe drumul spre cetatea dacică, deşi li s-a recomandat să nu o facă.