VIDEO Noua şosea spre Sarmizegetusa Regia nu a rezistat „răzbunării” naturii. Stâncile prăvălite au adus distrugeri pe drumul construit cu bani de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 18 kilometri ai şoselei dintre satul Costeşti şi Sarmizegetusa Regia au fost inauguraţi în primăvara anului trecut, însă în ultimele luni starea drumului spre fosta capitală dacică a avut de suferit de pe urma numeroaselor probleme: surpări, alunecări de teren, denivelări şi gropi. În mai multe locuri, stâncile prăbuşite de pe versanţi continuă să provoace distrugeri.

Natura s-a dovedit necruţătoare cu noul drum spre Sarmizegetusa Regia, inaugurat pe bucăţi, iarna anului 2015 şi în primăvara anului trecut. În mai multe locuri, şoseaua cu o vechime de mai puţin de un an şi cu o lungime de 18 kilometri este degradată.

La intrarea în zona pietonală a drumului spre situl fostei capitale a Daciei, instabilitatea versantului duce deseori la alunecări de teren, iar tone de pământ şi de bucăţi de stâncă se desprind din munte şi se prăbuşesc pe alee. În zona satului Grădiştea de Munte, o porţiune din drum este afectată de un fenomen similar. Totuşi, turiştii care vor să viziteze Sarmizegetusa o pot face, drumul nefiind blocat.

Distrugerile de anul trecuut

Cele mai mari distrugeri înregistrate pe noua şosea spre Sarmizegetusa Regia au avut loc în luna august a anului trecut, când în cel puţin cinci locuri ale drumului construit pe fonduri de la Uniunea Europeană, apele pârâului din Valea Albă şi ale Grădiştii au provocat surpări ale şoselei. De asemenea, în mai multe zone, alunecările de versanţi şi căderile de pietre şi de copaci au acoperit drumul.

Alunecări de teren pe drumul spre Sarmizegetusa Regia

Noua şosea spre Sarmizegetusa Regia a fost construită în urma unui proiect al Consiliului Judeţean Hunedoara, finanţat din fonduri de la UE, prin Programul Operaţional Regional 2007 - 2013. Proiectul de modernizare a avut ca termen de finalizare luna decembrie a anului 2015, iar contractul a fost atribuit prin licitaţie publică SC Trans Construct Import Export SRL, pentru un preţ de 18,2 milioane de lei. Invesitiţia a fost realizată cu întârzieri, dar şi cu reclamaţii privind calitatea lucrărilor executate. La scurt timp după deschidere, drumul a intrat din nou în reparaţii, fiind plombat cu asfalt în circa 160 de locuri.


Vă recomandăm şi:

VIDEO Răzbunarea naturii din tărâmul dacilor: drumul Sarmizegetusei Regia a fost devastat, iar accesul maşinilor a fost interzis. Sute de turişti urcă pe jos

Inaugurată în luna mai a acestui an, şoseaua spre Sarmizegetusa Regia - unul dintre cele mai importante situri istorice ale României - a fost devastată de viituri. Nu este prima dată când drumul recent modernizat cade victimă naturii dezlănţuite. Pagubele sunt importante, iar turiştii vor fi nevoiţi în următoarea perioadă să urce pe jos, spre sit.

Fabuloasa comoară a regelui Decebal, ascunsă în apele Sargeţiei. Cât adevăr este în povestea descoperirii ei

Comorile ascunse de regele Decebal, înainte ca romanii să fi pus stăpânire peste cetăţile sale, au stârnit fascinaţia istoricilor. Cele mai importante relatări despre desoperirile întâmplătoare ale aurului dacilor provin din urmă cu aproape cinci secole. Se spune că atunci un tezaur impresionant de monede şi piese antice din aur a fost găsit de câţiva pescari, în albia râului Strei.

Legendele comorilor din Munţii Orăştiei: cum i-a cuprins febra aurului pe localnicii de la poalele cetăţilor dacice

Ţinutul cetăţilor dacice a fost dintotdeauna un loc al misterelor şi al legendelor. În zona Sarmizegetusei Regia, oamenii au păstrat istorisiri vechi, despre aurul ascuns de strămoşi în munţi, iar descoperirea fiecărei comori a stârnit şi mai mult fantezia localnicilor. Istoricii au consemnat, de asemenea, poveştile vechilor căutători de comori, din secolele trecute.

Misterul matriţei bijutierului dac din Sarmizegetusa Regia va fi spulberat. Piesa unică în lume va fi expusă la Deva

Matriţa dacică scoasă la iveală de furtuna din noaptea de Sânziene, în urmă cu doi ani, în Sarmizegetusa Regia, va fi expusă marţi la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Piesa este considerată un obiect unic şi foarte valoros, care poate oferi amănunte importante despre viaţa strămoşilor noştri, care au locuit în cetăţile dacice.